Dostupni linkovi

Grupa iz Lime odbacuje upotrebu sile protiv Madura


Nikolas Maduro
Nikolas Maduro

Grupa iz Lime ocenila je da je humanitarna situacija u Venecueli ozbiljna, ali je odbacila mogućnost upotrebe sile u rešavanju krize i protiv osporavanog predsednika Nikolasa Madura (Nicolas). Članice Grupe iz Lime ponovile su svoj stav da građani Venecuele moraju sami da sprovedu demokratsku tranziciju.

Kako se navodi u zajedničkoj deklaraciji, tranzicija se mora sprovesti u ustavnim okvirima i u skladu sa međunarodnim pravom, "uz podršku političkih i diplomatskih sredstava i bez ikakve upotrebe sile".

U Bogoti je u ponedeljak održan sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli. Na sastanku su bili i lider opozicije Huan Gvaido (Juan Guaido), koji ima podršku Vašingtona, i američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence).

SAD je u ponedeljak ponovio podršku Gvaidu i saopštio da ne isključuje nijednu opciju protiv predsednika Venecuele.

Sastanak Grupe iz Lime je zakazan posle rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilu zbog humanitarne pomoći Venecueli čemu se protivi Maduro.

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida za samoproglašenog privremenog predsednika Venecuele, prošle godine je odbacila izborne rezultate u Venecueli prema kojima je pobedio Nikolas Maduro.

U toj grupi se nalazi 14 zemalja - Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

Nikolas Maduro preuzeo je dužnost predsednika 2013. godine, nakon smrti Uge Čaveza (Hugo Chavez). On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
XS
SM
MD
LG