Dostupni linkovi

Ruski sud produžio pritvor bivšem američkom marincu


Ruski sud odlučio je da produži do 28. maja pritvor Amerikancu Polu Vilanu, optuženom za špijuniranje u Rusiji, javila je ruska novinska agencija RIA.

Vilan, koji poseduje pasoš SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske, uhapšen je u hotelskoj sobi u Moskvi 28. decembra.

Bivši 48-godišnji američki marinac koji je, prema riječima njegovog brata blizanca, govori ruski jezik tek toliko da se snalazi, boravio u Rusiji više puta.

Krajem prošle godine otišao je zbog zbog venčanja kolege marinca koji se ženio Ruskinjom, kako je pojasnio njegov brat blizanac, Dejvid Vilan.

On je optužen za špijunažu i, ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju do 20 godina.

Ruska novinska agencija Rosbalt je objavila da je Vilan uhapšen u hotelskoj sobi u trenutku kada se susreo sa ruskim državljaninom koji mu je, navodno, dao USB na kome je bila “lista svih zaposlenih u ruskoj obaveštajnoj agenciji”.

Advokat odbrane Vladimir Žerebenkov je pak istakao tokom saslušanja da je njegov klijent nevin te da je nesvesno primio USB sa navodnim tajnim informacijama, za koji je mislio da su fotografije i videa sa jednog od njegovih prethodnih putovanja po Rusiji, piše "Vošington post".

Vilan je direktor za korporativnu bezbednost u kompaniji za snabdevanje auto-delovima "Borg Vorner".

"Vašington post" je objavio da se Vilan 1994. godine pridružio američkim marincima, da ima čin vodnika i da je učestvovao u misijama u Iraku 2004. i 2006. godine.

Otpušten je 2008. godine zbog lošeg ponašanja, nakon što je optužen za razbojništvo.

Američke vlasti su izrazile nezadovoljstvo što im nije omogućen konzularni pristup Vilanu kao i nedavno uhapšenom investitoru Majklu Kalveju u roku od četiri dana, kako je predviđeno sporazumom dve zemlje.

XS
SM
MD
LG