Dostupni linkovi

Goran Rakić reagovao na peticiju za ujedinjenje Mitrovice


Severna i Južna Mitrovica

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, reagujući na peticiju za ujedinjenje Severne i Južne Mitrovice na Kosovu, koju je danas sa blizu 17.000 potpisa predsedniku Kosova Hašimu Tačiju predao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, kaže da svaka izjava, kojom se podstiče netrpeljivost među građanima stvarajući tenzije na terenu, "zahteva najhitniju reakciju međunarodnih snaga, koje su u obavezi da garantuju bezbednost svim građanima, a dosadašnje ćutanje sa njihove strane je sramno i poražavajuće".

Rakić navodi da je inicijativa za, kako kaže, aneksijom Severne Mitrovice odbačena i od srpskog naroda te da je od nadležnog ministarstva proglašena nelegalnom i da će za Bahtirija ostati "nedosanjani san".

On je je pozvao Bahtirija da, ukoliko smatra da je ujedinjenje srpskog i albanskog naroda najbolje rešenje, zajedno upute inicijativu skupštini u Prištini "kako bi doneli odluku o poništavanju kosovske deklaracije o nezavisnosti i integraciju Kosova u sastav Srbije.

"Time bi svi na ovim prostorima dobili i ekonomsku perspektivu i viznu liberalizaciju sa srpskim pasošima, ali i sposobne institucije pre svega u oblasti zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, koje ovakvi albanski predstavnici 20 godina, i pored pomoći međunarodne zajednice, nikada nisu uspeli da uspostave", navodi se u saopštenju Gorana Rakića.

Agim Bahtiri je predajući peticiju poručio da su građani Mitrovice razočarani i zatražio da odluku o ujedinjenju donesu što pre ili će biti "primoran da ide dalje".

On je istakao da očekuje da do odluke dođe što pre, navodeći da su građani Mitrovice razočarani što zahtev do sada nije procesuiran u Prištini.

"Vi znate da je Mitrovica nepravedno podeljena i tražimo da se Mitrovica ujedini zato što se Severnom upravljaju paralelni organi. Dosta više sa ovim sukobima unutar institucija, neka misle o dobrobiti građana. Dajem do znanja premijeru i MALS-u (Ministarstvo administracije lokalne samouprave) da je Mitrovica jedinstvena i da, što je pre moguće, treba da se ukine odluka. Da li neko podržava ili ne manje - je važno. Izuzev premijera svi lideri podržavaju. Nemoj da me primoravaju da idem dalje", rekao je Bahtiri danas novinarima u Prištini.

Bahtiri je krajem prošle godine podneo zahtev Ministarstvu administracije lokalne samouprave da se izmeni Zakon o administrativnim granicama i ukin opštine Severna i Južna Mitrovica koji je ocenjen kao nezakonit, a zatim pokrenuo peticiju koju je predao predsedništvu Skupštine Kosova koje ga je prosledilo nadležnom ministarstvu, koje je ponovo zahtev ocenilo kao nezakonit.

XS
SM
MD
LG