Dostupni linkovi

Vučić: Imam hrabrosti da rešim kosovsko pitanje


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima političku hrabrost da reši kosovsko pitanje i da će "biti mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Mira će biti sve dok neko ne bude napao fizički Srbe i počeo da ih ubija, to ne bih mogao da izdržim", rekao je Vučić.

Vučić je gostujući na televiziji Prva rekao da je sam preuzeo rešavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, a da ga je Vlada Srbije ovlastila da pregovara.

"Ja znam da za bilo kakvo rešenje da predložite, većinu da dobijete u Srbiji nećete", rekao je Vučić i dodao da "ne zna šta je rešenje tog pitanja, nikada neće biti dovoljno podrške".

Istakao je i da Beograd i Priština u ovom trenutku nemaju rešenje i da, verovatno, dogovora neće biti zbog različitih interesa stranih faktora.

Prema njegovim rečima, u odnosima sa kosovskim Albancima nema zamrznutog konflikta, jer oni žele "punu konsolidaciju svoje države koju su stvorili 2008. godine".

Upitan da li on ima plan za Kosovo rekao je da ima i da će ga izneti kada ga prihvate neki drugi, a na pitanje ko treba da ga prihvati, rekao je da su to, pre svega, Albanci.

Odgovarajući onima koji ga pozivaju da poštuje Ustav, Vučić je rekao da Srbija u trenutku proglašenja kosovske nezavisnosti nije uradila ništa, iako je uspostavljanje te države bilo protivustavno.

Upitan o izjavi ministra bez portfelja Nenada Popovića da se zalaže za kompromis u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vučić je odgovorio: "Svaka ti čast, tako bi trebalo, ali što to nisi uradio 2008. godine, bio si potpredsednik tada vladajuće stranke".

Nema razgovora sa opozicijom

Vučić je ponovio i da ne želi da razgovara sa liderima opozicije, a osnivača Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i predsednika Dveri Boška Obradovića nazvao je "lopovima".

"Ja neću da vidim nijednog od njih. Neću da razgovaram sa onima koji su opljačkali ovu zemlju", rekao je Vučić.

On je istakao da svako ima pravo da bojkotuje izbore. "Radite šta hoćete. Vi pričate o izbornim uslovima. Kažite šta hoćemo da promenimo", kazao je Vučić.

Rekao je da ga ne interesuju političari koji organizuju proteste, već građani, i dodao da na protestima nije čuo nijedan ozbiljan zahtev, ali da je "od običnih ljudi" čuo da Srbija mora da jača institucije, vladavinu prava i sudstvo.

Vučić je govorio o opoziciji i povodom rođenja sina premijerke Srbije Ane Brnabić i rekao da oni koji je vređaju i šalju uvredljive poruke nikada neće moći da pobede "pristojnu Srbiju".

Protesti ga ne interesuju

Rekao je i da ga ne interesuju protesti, već da ga interesuju građani.

"Građanin svaki može da dođe kod mene i sa svakim ću da razgovaram, sa političarima koji organizuju proteste a opljačkali su zemlju neću nikada", rekao je Vučić.

On je rekao da jedino što je čuo na protestima "Vučiću, daj ostavku", ali da se to na izborima rešava.

Ocenio je i da opozicija zna da ne može da ga tako pobedi i zato izvodi građane na ulicu.

XS
SM
MD
LG