Dostupni linkovi

Kiparska pravoslavna crkva podržava nezavisnost Ukrajinske


Katedrala Svete Sofije u Kijevu
Katedrala Svete Sofije u Kijevu

Kiparska pravoslavna crkva saopštila je da podržava pravo Ukrajinske pravoslavne crkve na nezavisnost koje joj je prošlog meseca odobrio vaseljenski patrijarh Vartolomej sa ciljem da izleči podele.

Kiparska crkva je dodala međutim da patrijarh Vatrolomej treba da uzme u obzir osetljvost Rusa čiji koreni vere su u Ukrajini.

Kako se navodi, patrijarh Vartolomej treba da sredi da ruski vernici imaju određen stepen "nadležnosti" u Ukrajini što bi moglo da se sprovede kroz imenovanje izaslanika ili osnivanje manastira tamo.

Odluka ukrajinske crkve da se odvoji od Moskovske patrijaršije posle više od tri veka veza je razljutila Rusiju.

Ruska pravoslavna crkva prekinula je veze sa patrijarhom Vartolomejem kada je on u oktobru odlučio da otpočne proces dodeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Partijarh Vartolomej predao je u januaru ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, tako je formalno odvojivši od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

On je objavio da je Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. nezavisna pravoslavna crkva i da su Ukrajinci "želeli crkvenu nezavisnost" vekovima i da nikada nisu prihvatili da su deo ruske crkve.

Ukrajinska crkva primila ukaz o nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
Svemirski hram u ukrajinskoj crkvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
XS
SM
MD
LG