Dostupni linkovi

Vučić: Za rešavanje slučaja Bitići potrebni dokazi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američkim zvaničnicima u Minhenu preneo da Srbija pokušava da reši slučaj ubistva braće Bitići, „ali da su potrebni dokazi da bi se neko procesuirao“.

Vučić je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu razgovarao i sa američkim članovima Predstavničkog doma i senatorima, a izjavio je da je taj razgovor „posebno bio težak po pitanju slučaja braće Bitići“.

"Osuđujem taj strašan zločin i trudimo se da pronađemo dokaze, ali ne možete nekog da procesuirate samo zato što mislite da je kriv ili ste to pročitali u štampi. Dobro je ipak da i tako razgovaramo na otvoren i iskren način o našim razmimoilaženjima", kazao je Vučić.

On je rekao i da prethodna vlast „13 ili 14 godina nije ništa uradila da istraži taj slučaj i da ne može niko sada, 20 godina kasnije, da očekuje od njega da to uradi preko noći“.

Vučić je dodao da je to težak zločin i da je svakako važno da bude istražen.

Ili, Agron i Mehmet Bitići, američki državljani, uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela pronađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije.

XS
SM
MD
LG