Dostupni linkovi

Porodica Bitići: Srbija ponovo poznata po zaštiti ratnih zločinaca


Iljir Bitići, ;ija su tri brata ubijena
Iljir Bitići, ;ija su tri brata ubijena

Srbija ponovo postaje poznata po zaštiti ratnih zločinaca, navodi se danas u saopštenju porodice Bitići povodom 19. godišnjice ubistva braće Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija.

Glavni razlog za to je, kako se navodi, lojalnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Goranu "Guriju" Radosavljeviću, koji je u vreme ubistva bio pukovnik specijalnih snaga policije Srbije a danas član vladajuće partije na čijem je čelu Vučić.

U saopštenju porodice Bitići se podseća da je Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio rezoluciju kojom se osuđuje to što nije bilo pravde za ubistva Illija, Agrona i Mehmeta.

Navodi se, između ostalog, i da je američki kongresmen Eliot Engel rekao da je "užasno" i "sramotno" to što nema zadovoljenja pravde.

Srpska vlada je zaslužila te epitete, navodi porodica Bitići u saopštenju.

"Tokom 19 godina i kroz različite vlade, Srbija dosledno štiti ratne zločince koji su ubili članove naše porodice i hiljade drugih civila. Vlada i njeni tužioci nisu učinili ništa. Predsednik Vučić je dao hrabra obećanja da bi onda stao u odbranu osobe za koju nam je rekao da je odgovorna za ubistvo braće Bitići", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, možda nema veće sramote nego prevariti roditelje o ubistvu njihove dece.

"Protiv tih nepravdi se borimo 19 godina. Nastavićemo to da radimo dokle god bude bilo potrebno", poručila je porodica Bitići.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilija uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora i potom ubijeni na današnji dan.

Njihova tela su pronađena u proleće 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

XS
SM
MD
LG