Dostupni linkovi

Francuski ambasador se vratio u Rim


Italijanski premijer Đuzepe Konte i francuski predsednik Emanuel Makron tokom susreta u Parizu u junu 2018.
Italijanski premijer Đuzepe Konte i francuski predsednik Emanuel Makron tokom susreta u Parizu u junu 2018.

Francuski ambasador se vratio u petak u Rim nakon najvećeg diplomatskog spora između dve zemlje od Drugog svetskog rata.

Predsednik Italije Serđo Matarela primio je francuskog ambasadora Kristijana Maseta, koji mu je predao pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona sa pozivom da poseti Pariz. Matarela je prihvatio poziv.

Francuska je povukla ambasadora iz Rima zbog, kako je protumačila, mešanja Italije u njene unutrašnje poslove, nakon što se potpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo susreo sa aktivistima „žutih prsluka“, koji protestuju protiv Makronove politike i planiraju da učestvuju na izborima za Evropski parlament.

Di Majo se 5. februara sastao s predstavnicima "žutih prsluka" i zatim naveo da je "vetar promena prešao Alpe". Nakon toga je Pariz povukao ambasadora.

On je u međuvremenu rekao da se sa "žutim prslucima" sastao kao lider Pokreta Pet zvezdica, a ne kao vicepremijer.

Di Majo je izrazio nadu da će se sresti sa Masetom.

„Srećan sam što se francuski ambasador vratio u Italiju. Zatražiću da se sastanem sa njim. U međuvremenu, dobro došli natrag“, kazao je Di Majo.

On je na čelu pokreta protiv establišmenta „Pet zvezdica“, ključne partije u vladajućoj koaliciji. Di Majo pokušava da pridobije populiste u drugim članicama Evropske Unije u cilju stvaranja frakcije istomišljenika u Evropskom parlamentu nakon izbora na proleće.

Govoreći o „žutim prslucima“ koji protestuju, Di Majo odbacuje spekulacije da njegova grupacija„Pet zvezdica“ pravi savez sa nasilnim elementima u francuskom pokretu.

“Uopšte nemamo nameru da razgovaramo sa onima koji govore o oružanoj borbi ili građanskom ratu”, istakao je potpredsednik italijanske vlade.

On se obratio novinarima tokom obelodanjivanja manifesta njegovog pokreta za evropske izbore, koji, kako ističe, podržavaju političke snage u Hrvatskoj, Poljskoj, Finskoj i Grčkoj.

“Nakon višegodišnje štednje, sada je vreme da italijanskim, poljskim, hrvatskim, grčkim i finskim građanima bude bolje”, istakao je Di Majo.

Makron je pozvao u utorak Matarelu da razgovaraju o povlačenju francuskog ambasadora iz Rima.

Oni su istakli da dve zemlje “imaju posebnu odgovornost da zajednički rade na odbrani i jačanju Evropske Unije”, saopštio je Ured italijanskog predsednika.

Diplomatski rat Francuske i Italije uznemirio Evropu

XS
SM
MD
LG