Dostupni linkovi

U ratnim područjima 'godišnje umre najmanje 100.000 beba'


Poruka "Zaštitite decu Alepa" na transparentu u Londonu

Najmanje 100.000 beba svake godine umre u ratom zahvaćenim zemljama širom sveta, a broj dece koja žive u ratnim zonama najveći je u poslednje dve decenije, navodi se u istraživanju organizacije "Spasite decu" (Save the Children).

U izveštaju "Zaustavite rat protiv dece" (Stop the War on Children) su kao najčešći uzroci smrti dece navedeni ratna dejstva kao i posledice sukoba poput gladi, oštećenih bolnica i ostale infrastrukture, nedostatak zdravstvene nege i sanitacije i uskraćivanje humanitarne pomoći.

Organizacija ističe da je u 2017. godini skoro svako peto dete na svetu, iliu ukupno oko 420 miliona dece, živelo u području zahvaćenom oružanim sukobom, što je najveći broj u poslednjih dvadeset godina.

Navedeno je da je od 2013. do 2017. u 10 zemalja najgore pogođenih ratovima zbog posledica konflikta život izgubilo najmanje 550.000 beba. Radi se o Avganistanu, Jemenu, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, DR Kongu, Siriji, Iraku, Maliju, Nigeriji i Somaliji.

Takođe, procena je da je u tim državama u tom periodu nastradalo 870.000 dece stare do pet godina, ali je moguće da je taj broj i veći.

Tokom tih pet godina, živote je u tih 10 zemalja izgubilo oko 175.000 boraca, navodi "Spasite decu".

UN raspolaže pouzdanim podacima da je u 2017. godini u ratnim područjima u svetu ubijeno ili osakaćeno 10.677 dece, što je šest odsto više nego u godini koja je prethodila.

Od tog broja, samo u Avganistanu deca su u 2017. godini, prema dokumentaciji UN, bila žrtva u 3,179 slučajeva, a najčešći uzrok stradanja su improvizovane ili neeksplodirane eksplozivne naprave i samoubilački napadi.

Dijanina deca
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:56 0:00

U izveštaju se navodi i da je sve češće kršenje međunarodnih normi i prava dece.

Navodi se da deca svakodnevno rizikuju da budu ubijena ili osakaćena, regrutovana za ratovanje sa oružanim grupama, oteta, da budu žrtve seksualnog nasilja, napadnuta u školi ili im bude uskraćena humanitarna pomoć. U mnogim slučajevima se deca svesno biraju za mete.

Tokom 2017. godine, prema izveštaju, 8.000 dečaka i devojčica je regrutovano u razne paravojne formacije širom sveta.

"Šokantno je da se u 21. veku krećemo unazad kada su u pitanju jednostavni principi i moralni standardi – deca i civili nikada ne smeju da budu meta", rekla je direktorka "Spasite decu" Hele Torning-Šmit.

Istraživanje "Stop the War on Children" objavljuje se drugu godinu zaredom, a ove godine je objavljeno uoči otvaranja Minhenske konferencije o bezbednosti.

Dječije izbjegličke priče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG