Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Višestruki ubica Edin Gačić ubijen u policijskoj akciji


Policija u Tarčinu nadomak Sarajeva pretresa nekoliko kuća.

Policija je ubila višestrukog ubicu koji se danima nalazio u bjekstvu Edina Gačića, a koji je osumnjičen i za ubistvo policajca, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa portparol MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija.

"Prilikom međusobne razmjene vatre Gačić je ubijen, a jedan naš policijski službenik je zadobio lakše tjelesne povrede", rekla je Kuldija.

"Poslijepodne je lociran, Gačić nije htio da se preda te je došlo do upotrebe vatrenog oružja. Ubijen je između mjesta Koščan i Lepenice. U razmjeni vatre je lakše ranjen policajac", kazao je na konferenciji za medije komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Dodao je da je uviđaj u toku a operativnom akcijom je eliminirana sigurnosna prijetnja.

On je podsjetio da je istragu protiv Gačića vodilo Kantonalno tužilaštvo KS, nakon čega je MUP KS formirao Operativni štab u koji je uključena Federalna uprava policije, policija iz drugih kantona, kao i policijske agencije.

Obavještajna agencija (OSA) je, rekao je Halilović, sinoć podijelila informaciju da je Gačić lociran u dijelu Hadžića, na osnovu toga je sačinjen Operativni plan štaba i jutros su krenuli u akciju na širem lokalitetu općina Hadžići i Kiseljak.

"Policijske snage mogu izvršiti bilo koji zadatak ukoliko se stvori pretpostavka za to i ukoliko postoji dobra koordinacija", zaključio je Halilović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i Ministar MUP KS Admir Katica su kazali da je ovo bila najmasovnija akcija policije.

Zahvalili su policiji na hrabrosti i upornosti, te su pohvalili i sve pripadnike policije koji su bili uključeni u akciju, a učestvovalo ih je više od 1.200.

Forto i Katica su zahvalili i građanima na saradnji koji su bili uz policiju, pružali informacije, a policija je sve te informacije provjeravala.

Edina Gačića je policija sumnjičila za ubistvo pripadnika Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića i mještanina Podorašca Sauda Sultanića, a ubistva su se desila kod Konjica 6. februara i 9. februara u mjestu Suhodol kod Tarčina.

Gačić je osam dana bio u bjekstvu nakon ubistva u Podorašcu, a isti čin je ponovio u Suhodolu, ubistvom policajca koji je bio zadužen za čuvanje objekta FUP-a.

Gačić, za kojeg se navodi da je nekadašnju pripadnik odreda El-Mudžahedin, 1998. godine ubio je svog bivšeg saborca Ismeta Gunića zbog čega je osuđen te je nakon što je pušten na dopust 2002. godine ubio i svoju majku. Kazna je objedinjena na 20 godina. Pušten je nakon dvije trećine izdržane kazne, iako je Edham Veladžić, direktor Kaznenopopravnog zavoda u Bihaću, upozorio sve nadležne institucije na opasnost i mogućnost da ponovi to djelo.

Čak su i sudski vještaci tokom suđenja konstatovali da je osoba s karakteristikama vjerskog fanatika, koja nije duševni bolesnik, ali je osoba "koja se rijetko, rijetko, rijetko sreće kao takva". Savjetovano je psihijatrijsko liječenje koje nije nastavljeno nakon izlaska iz zatvora.

Po izlasku iz zatvora neko je vrijeme boravio u Banjaluci, a potom je nadomak Konjica kupio kuću i imanje, navodno se bavio turističkim turama, da bi nedugo potom počeo s ubistvima.

Činjenica da je, iako brutalan i neuračunljiv ubica, pomilovan za trećinu kazne, ukazuje na određene propuste i potrebu za detaljnijim procedurama, naveo je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica.

XS
SM
MD
LG