Dostupni linkovi

Maduro za BBC: Američka vlada 'banda ekstremista'


Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro tokom sastanka u vojnoj bazi u Karakasu, 30.01.2019.
Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro tokom sastanka u vojnoj bazi u Karakasu, 30.01.2019.

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, rekao je u intervjuu za BBC kako je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa, koju optužuje za krizu u svojoj zemlji, 'banda ekstremista'.

Maduro je rekao da neće dozvoliti ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu jer bi to bio način kojim bi Sjedinjene Države opravdale svoju intervenciju.

On je i ranije negirao da da se njegova ekonomski urušena zemlja suočava sa humanitarnom krizom, plašeći se da bi se priznanjem te situacije mogla opravdati strana vojna intervencija.

U intervjuu koji je sniman u Karakasu, glavnom gradu Venecuele, Maduro je za BBC dalje rekao da je u pitanju politički rat Sjedinjenih Država koji je u interesu ekstremne desnice koja je na vlasti, 'Ku Klux Klana koji vlada Bijelom kućom kako bi preuzeli Venecueli".

Kada su ga upitali, vezano za izjavu o Ku Klux Klanu, da li vjeruje da je Donald Trump zagovornik bijele nadmoći, Maduro je rekao da misli da jeste, 'javno i otvoreno' dodavši da smatra da 'oni nas mrze, omalovažavaju, jer jedino vjeruju u svoje interese, i interese Sjedinjenih Država".

Maduro je rekao da Venecuela nije zemlja gladi te da je na zapadu situacija u Venecueli iskrivljena kako bi se opravdala intervencija.

U isto vrijeme, pristalice opozicije se okupljaju širom zemlje kako bi izvršili pritisak na Madura i zahtijevali da dozvoli ulazak humanitarne pomoći u zemlju. Protesti će biti održani tri sedmice nakon što se lider opozicije Juan Guaido proglasio legitimnim predsjednikom Venecuele.

Sjedinjene Države ali i većine zapadnih vlada podržale su lidera opozicije Juan Guaida za privremenog predsjednika Venecuele. Maduro, kojeg podržavaju Rusija i Kina, je ranije odbacio ultimatum više evropskih zemalja za raspisivanje predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG