Dostupni linkovi

Venecuelanske trupe blokirale most za pomoć prema Kolumbiji


Venecuelanska vojska, ilustracija
Venecuelanska vojska, ilustracija

Venecuelanske trupe postavile su barikade na zapadnoj granici te zemlje na mostu prema Kolumbiji u pokušaju da spriječe ulazak humanitarne pomoći koja je poslana opozicionim liderima u toj zemlji, koji pokušavaju da sruše osporavanog predsjednika Nicolasa Madura.

Maduro, neprekidno negira da se njegova ekonomski urušena zemlja suočava sa humanitarnom krizom, plašeći se da bi se priznanjem te situacije mogla opravdati strana vojna intervencija.

Pokušaj njegovog političkog rivala koji se 23. janaura samoproglasio za prijelaznog predsjednika, i kojeg su priznale SAD, Kanada, dio članica EU i još neke latinoameričke države, da pomoć prebaci preko granice Kolumbije i Brazila predstavlja posljednji pokušaj slabljenja Madurovog režima prisiljavanjem pripadnika vojske da se odupru njegovim naređenjima i da dozvole da pomoć prođe.

"Glavni cilj sada je kako da se razbije vojska i humanitarna pomoć je praktično 'Trojanski konj' u pokušaju da se to učini," rekao je za britanski The Guardian Maryhen Jimenez Morales (Marijen Himenez) stručnjak Oxford Univeziteta za venecuelansku politiku.

Guaido je apelovao na granične trupe njegove zemlje da ne stoje na putu humanitarnoj pomoći koja je namijenjena za "vaše porodice, vaše sestre, vaše mame, vaše supruge-kojima trebaju ta sredstva".

Juan Andreas Mejia (Huan Mehia), poslanik Guaidove stranke, Volja naroda( Voluntad Popular) je rekao Guardianu da je pokušaj da se isporuči pomoć preko venecuelanske granice dupli izazov Madurovom režimu - kao i pokušaj da se olakša humaniatrana kriza zbog koje su milioni Venecuelanaca napustili zemlju.

"Vlada ima dilemu...Ili će pustiti pomoć (i izgledati slaba) ili će je odbiti, što ne vjerujem da će se desiti jer nijesu tako glupi, i opet će izgubiti. Tako da je to u svakoj opciji pobjednička situacija za nas, i za narod" kaže ovaj opozicionar.

Mejia je negirao da se opozicija nada da će isprovocirati vojni incident, za koji neki strahiju da bi mogao biti iskorišten za opravdavanje međunarodne intervencije protiv Madura.

"To nije naš cilj. To nije ono što mi tražimo. U suštini strategije ...je da pokažemo narodu da je humaniatrna pomoć realna i da nije samo priča ...već da je blizu i da može biti ovdje uskoro".

XS
SM
MD
LG