Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pompeo: Vašington ne zataškava slučaj Kašogi


Majk Pompeo

Vlada SAD će nastaviti istragu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavio je državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo tokom posete Mađarskoj u ponedeljak, prenosi Rojters.

"Amerika ne zataškava ubistvo", rekao je on u odgovoru na novinarsko pitanje za vreme posete Budimpešti.

Novinar Vašington posta Džamal Kašogi, koji je imao dozvolu za boravak u SAD-u, ubijen je u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu početkom oktobra 2018.

U Saudijskoj Arabiji je podignuta optužnica protiv 11 osumnjičenih za njegovo ubistvo, a zvaničnici su odbacili optužbe da je princ Mohammed bin Salman (Mohamed) naredio ubistvo.

Trampova administracija se suočila sa krajnjim rokom 8. februara da se Kongresu podnese izveštaj o tome ko je odgovoran za Kašogijevu smrt i da li će Vašington izreći sankcije onima koji stoje iza ubistva.

U petak je portparol Stejt departmenta rekao je da je Pompeo informisao američke zakonodavce o istrazi ubistva, ali da nije dao druge detalje.

Pompeo izjavio je u Budimpešti poručio da će SAD možda biti primorane da smanje određene operacije u Evropi i drugim mestima ako države nastave da saradjuju s kineskom telekomunikacionom kompanijom Huavei.

Pompeo pozvao je Mađarsku da ne dozvoli Moskvi da pravi razdor na Zapadu.

"Ne možemo dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pravi razdor među prijateljima u NATO", rekao je Pompeo u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskom šefom diplomatije Peterom Sijartom.

On je dodao da su Rusi i Kinezi dobili više uticaja u Mađarskoj a ni u čemu ne dele ideale koji su Amerikancima tako važni.

Mađarski šef diplomatije Sijarto odbacio je to upozorenje ocenivši kao "ogromnu hipokriziju" kritike koje Rusiji upućuju zapadnjaci dok sa druge strane sarađuju sa Moskvom u oblasti energetike.

Vašington je zabrinut zbog naginjanja madjarske diplomatije ka istoku, i njenog razvoja političkih i ekonomskih odnosa sa Moskvom i Pekingom poslednjih godina, prenosi AP. Madjarski premijer Viktor Orban, sa kojim će se Pompeo kasnije danas sastati, je dva puta primio ruskog predsednika Putina 2017. godine i zalagao se za ukidanje evropskih sankcija Rusiji.

Saradnja Rusije i Madjarske posebno je razvijena u energetskom sektoru u kontekstu madjarske zavisnosti od ruskih energenata. Pompeo bi trebalo da pokrene i podršku koju Orban daje rusko-turskom gasovodu Turski tok.

XS
SM
MD
LG