Dostupni linkovi

Pompeo počinje evropsku turneju posetom Mađarskoj


Majk Pompeo i Viktor Orban

Šef američke diplomatije Majk Pompeo danas kreće u evropsku turneju i prvo će posetiti Budimpeštu gde će razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji se divi Donaldu Trampu, ali čije približavanje Rusiji i Kini izaziva zabrinutost SAD.

Sastanak Pompea i Orbana zakazan je za posle podne. Tom razgovoru će prisustvovati šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

To će biti prvi sastanak zvaničnika Trampove administracije Mađarskoj, čije su vlasti jedne od retkih u Evropi koje podržavaju politiku američkog predsednika, kojeg Evropljani kritikuju zbog nedostatka multilateralizma i nepredvidljive diplomatije.

Pompeo će se sastati i s predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su poslednjih godina na meti kritika madjarskih vlasti.

Američke vlasti su zabrinute zbog Orbanovog političkog i ekonomskog približavanja Rusiji i Kini.

Orban je 2017. u dva navrata bio domaćin ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i založio se za ukidanje evropskih sankcija Rusiji. Madjarski premijer se zalaže i za bolje ekonomske odnose s Kinom.

Pompeo posle Mađarske sutra putuje u Slovačku, potom u Poljsku gde će u sredu i četvrtak biti održan sastanak o uticaju Irana na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG