Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komandant KBS: Otkazivanje posete iz SAD nije dobra vest


Ilustracija

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Rahman Rama izjavio je da otkazivanje posete generala majora Nacionalne garde Ajove Timotija Ora Kosovu nije dobra vest, uzimajući dobru dosadašnju saradnju ovih snaga sa tom gardom.

„Zahvaljujući njihovom angažovanju i podršci mi smo danas tu gde smo. Ne verujem da će doći do te mere da se i aktivnosti otkažu. Oni su naš strateški partner, ali ovo su političke odluke, ovo je posledica takse koja je uvedena Srbiji, i potom je usledila odluka američke vlade “, izjavio je Rama za RSE.

On se u petak sastao sa vojnim atašeom SAD-a, majorom Kristoferom Conorom (Christopher Connor), a koji ga je upoznao sa stavom SAD-a u vezi takse.

Rama je dodao da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ajove jedno od najboljih partnerstva sa SAD-om, i ne samo u vojnoj oblasti, već i u kulturi, obrazovanju i drugom.

„Mi smo samo protekle godine imali preko 110 zajedničkih aktivnosti u različitim oblastima. Videli smo napredak unutar naše institucije, profesionalni razvoj, razmena iskustava, te pružanje podrške. Program partnerstva koji postoji između nas je veoma važan za nas, a naročito sada u ovo vreme, nakon što su izglasani zakoni i što su snage dobile novu misiju“, dodao je Rama.

On je takođe rekao da je bilo najava da je moguće da se otkažu i budući treninzi ili vojne posete, ali je izrazio nadu da do toga neće doći, dodajući da se sada radi o političkim pitanjima o kojima ne može da komentariše.

Američka vlada odlučila je da otkaže posetu generala majora Nacionalne garde američke države Iowa Timotija Ora (Timothy Orr) Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH, a koju odbija da suspenduje i pored poziva Sjedinjenih Američkih Država da to uradi.

Savetnik premijera Kosova Erold Beljegu, koji je bio zadužen i za organizaciju posete general majora Ora Kosovu, u izjavi za RSE kaže da je odluka o otkazivanju te posete za žaljenje. On je dodao da se radi o odluki američke administracije, a da Or ostaje posvećeni prijatelj Kosova.

„Ovo je odluka samo američke administracije na koju mi nemamo uticaja. Razlog otkazivanje posete navodi se da je zbog carine. To je suverena odluka Kosova i Kosovo je bilo u obavezi da uvede tu taksu Srbiji, i s obzirom da se okolnosti zbog koje je taksa uvedena nisu promenile, Vlada Kosova je odlučna da i dalje drži taksu, uz nadu da će to biti dovoljan argument za Srbiju da što pre sedne za sto i razgovara o otvorenim pitanjima. Nedostatak spremnosti da sedne za sto, ili da, kao što smo videli, postavi još jedan uslov a to je Trepča, jasno pokazuje ko je za dijalog a ko nije“, kazao je Beljegu.

On dodaje da Kosovo želi američku podršku, da su ti odnosi jako dobri, ali da u konkretnom slučaju postoji jedno neslaganje oko toka dijaloga sa Srbijom.

„Taksa koja je uvedena uvedena je protiv Srbije i Rusije i ni u kom trenutku ona nije uvedena protiv našeg saveznika, Amerike“, zaključio je Belegu.

XS
SM
MD
LG