Dostupni linkovi

Čović i Dodik u Mostaru: Što prije vlast, pa Izborni zakon


Dragan Čović (L) i Milorad Dodik (D)

Hitno uspostavljanje vlasti u skladu sa rezultatima izbora iz oktobra 2018. godine, te reforma Izbornog zakona bile su među glavnim temama razgovora, koje su u nedjelju u Mostaru održali lideri vodećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH – Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Milorad Dodik, čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je ujedno i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Ta uspostava vlasti na razini BiH nema nijednog razloga da ne ide puno brže i intenzitetom koji do sad nije ostvaren. I tu se slažemo apsolutno da u najkraćem vremenu, u narednih jedno do dva tjedna taj posao treba završiti", rekao je na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a BiH u Mostaru lider te stranke Dragan Čović, nakon susreta delegacija dviju stranaka iza zatvorenih vrata.

Podsjetivši kako HDZ BiH i SNSD imaju "korektan, partnerski i prijateljski odnos" već desetak godina, kazao je kako su se na sastanku složili i da evropski put BiH i kandidatski status nemaju alternativu, te da treba završiti sve preduslove za kandidatski status.

Poznate hrvatska i srpska "reprezentacija"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako je osnovni izazov formiranje vlasti na nivou BiH. On je ustvrdio kako se nedopustivo kasni, imajući u vidu da je "i hrvatska i srpska politička reprezentacija već odavno jasna", odnosno da HDZ BiH i SNSD "čine vodstvo te dvije reprezentacije".

"Čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture konsoliduje ta politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje treba da budemo, a to je u parlamentu, Predstavničkom domu, u Predsjedništvu i da radimo poslove koji su nam propisani zakonom i Ustavom", rekao je Dodik, ustvrdivši i kako u BiH trenutno "imamo zastoje koji idu za tim da naprave čak i opstrukciju". Dodao je kako će se u narednim danima vidjeti je li riječ o ozbiljnoj, organiziranoj opstrukciji u formiranju vlasti.

Podrška HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona

Što se tiče reforme izbornog zakonodavstva, Dodik je rekao da SNSD u potpunosti podržava princip koji govori o tome da "drugi ne mogu da biraju jednom narodu njihove predstavnike", aludirajući na činjenicu da je u oktobru 2018. godine, na općim izborima u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pobijedio kandidat ljevičarske Demokratske fronte (DF) Željko Komšić – kako tvrdi HDZ BiH – bošnjačkim glasovima.

"I mi ćemo to podržati. To rješenje, koje odavno ‘gura’, odnosno predlaže HDZ je apsolutno fer i u njemu nema špekulacija. U njemu je politička čistota u činjenici da tri konstitutivna naroda biraju svoje predstavnike i da nije ni fer i da je špekulativno ako jedan narod izabere političke predstavnike drugom narodu", kazao je Dodik.

On je podsjetio da je BiH po Ustavu zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da ta konstitutivnost ne smije biti "karikirana". "Osnovni element nestabilnosti u Bosni i Hercegovini očigledno jeste to: pokušaju stalnoga zauzimanja pozicija koje pripadaju drugima", naglasio je Dodik i dodao da će "apsolutno biti na strani takvog jednog rješenja".

On je ustvrdio da u tom okviru treba gledati rješenje za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci", za koju je rekao da "neki imaju velika očekivanja". "Ta velika očekivanja su zaustavila realizaciju te odluke već desetak godina i ona neće biti moguće drukčije riješena osim sa nekom dozom sigurnosti da ljudi imaju pravo da u političkom smislu biraju svoje", rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je još kazao da je o formiranju vlasti razgovarao i sa liderom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, te da će u srijedu održati sastanak sa vrhom SDA u Sarajevu, "kako bi što prije počeli ovaj proces uspostave vlasti na razini BiH, odnosno Vijeća ministara, da imamo mandatara i da možemo te funkcije što prije preuzeti".

XS
SM
MD
LG