Dostupni linkovi

Glavni odbor SDA: Hitno formirati vlast na svim nivoima


Pres-konferencija rukovodstva SDA, Sarajevo, fotoarhiv
Pres-konferencija rukovodstva SDA, Sarajevo, fotoarhiv

Nakon skoro pet sati održavanja u Sarajevu je završena sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Glavni odbor SDA je ocijenio da je stranka ostvarila sve planirane ciljeve, te da upućuje poziv strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana na prethodnim izborima da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima.

Prema riječima Čedomira Lukića, predsjednika Glavnog odbora SDA, ova stranka je spremna na formiranje stabilnih većina, koje će osigurati podršku vladama i provođenju reformi.

"SDA je spremna da razgovara sa svim političkim subjektima koji prihvataju borbu za Bosnu i Hercegovinu u skladu sa ustavima i zakonima, bez obzira na to o kojoj političkoj partiji se radi. U ovom trenutku ne možemo govoriti o tome s kim će se praviti eventualno vlast u budućnosti", naglasio je Lukić.

Dodao je da nema informaciju o tome šta će odlučiti Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH kada je u pitanju njihovo učestvovanje u formiranju vlasti sa SDA.

"SDA će sačekati na odgovore onih koje smo pozvali, pa ćemo nakon toga vidjeti kakve ćemo poteze poduzimati", rekao je Lukić.

Među zaključcima koji su doneseni na današnjoj sjednici, SDA je osudio antidejtonsku i, kako navode, diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu Republika Srpska, kojoj su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici.

Odlučeno je i da će SDA zahtijevati ravnopravnost svih građana u tom entitetu, i uključivanje Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta Republika Srpska.

Najavljeno je i da će Kongres SDA, na kojem će se birati novi predsjednik, biti održan u septembru.

XS
SM
MD
LG