Dostupni linkovi

Protestna šetnja 'Jedan od pet miliona' i u Gračanici


Učesnici protestne šetnje
Učesnici protestne šetnje

Protestna šetnja "Jedan od pet miliona" održana je u subotu uveče i u Gračanici u blizini Prištine.

Oko 50 meštana učestvovalo je u šetnji a među njima i Rada Trajković, Marko Jakšić iz Severne Mitrovice, te Nenad Rašić, bivši poslanik u Skupštini Kosova.

Demonstranti su prošetali od zgrade opštine glavnom ulicom, pored manastira Gračanica, do spomenika Miloša Obilića i nazad.

Organizator protesta Branislav Marković iz Gračanice od predsednika Srbije Aleksandra Vučića je zatražio objašnjenje šta je to razgraničenje, ko je ubio srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, te molbu da se prekine sa pretnjama i ucenama ljudi.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta na Kosovu, kazala je da su "izašli oni koji smeju jer su pretnje strahovite i narod je uplašen".

"Mi želimo da znamo šta je to projekat razgraničenja predsednika Vučića", kazala je Trajković.

Istakla je da je sever Kosova izlaskom na protest prošle subote u Severnoj Mitrovici doživeo slobodu i to bežanjem Milana Radoičića sa severa.

"Čim je on otišao, oni su bili dovoljno hrabri da izađu na ulice i da traže suštinski odgovor na pitanje ko je ubio Olivera. A mi ovde u enklavama tražimo odgovor na pitanje - gde smo mi u celoj toj strategiji Vučićevoj, u smislu budućnodti naroda koji je ostao ovde već 20 godina i više", dodala je.

"Ovde nije jednoumlje. Pokazali smo da smo podržali pokret '1 od pet miliona'. Iskreno, mislimo da je genijalan i da treba svi da podržimo. Uskoro će krenuti protesti u svim opštinama gde žive Srbi. Ovome nema kraja. Do pobede", kazao je jedan od demonstranata i organizatora, Miloš Tomić.

Gračanica je opština južno od Ibra sa većinski srpskim stanovništvom.

Sve vreme protest je obezbeđivala Policija Kosova.

XS
SM
MD
LG