Dostupni linkovi

U Severnoj Mitrovici obeležena godišnjica smrti Ivanovića


Građani pale sveće i ostavljaju cveće na mestu ubistva Olivera Ivanovića
Građani pale sveće i ostavljaju cveće na mestu ubistva Olivera Ivanovića

U Severnoj Mitrovici obeležena je prva godišnjica od ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Porodica, bliski saradnici i građani u Severnoj Mitrovici su na mestu gde je Ivanović ubijen položili venac i zapalili sveće. Prisutan je bio i ministar trgovine u Vladi Srbije, Rasim Ljajić.

Prisutnima se obratila samo njegova bliska partijska saradnica Ksenija Božović koja je istakla da osim političkih govora i prepucavanja Beograda i Prištine uz posredstvo i nadgledanje međunarodne zajednice, ubica je još uvek nepoznat.

"Nažalost, svi smo nemi. Taj muk i tišina koja je zavladala posle ubistva Olivera Ivanovića, vidite i danas je prisutan na ovim prostorima. Nema više glasa razuma, nema ko će da nas ohrabri", kazala je ona.

Božović se zahvalila Ljajiću koji je od ubistva Ivanovića bio uz njih, ali i ostalim predstavnicima kosovskih Srba. Iz Srpske liste niko nije bio prisutan.

Ona je izrazila razočarenje što su predstavnici međunarodne zajednice obećali da će danas prisustvovati obeležavanju godišnjice, ali su sinoć javili da to neće učiniti.

"Mi smo želeli da oni budu danas ovde samo iz jednog razloga, a to je da pošaljemo jasnu poruku sa ovom mesta da kosovske institucije koje su nadležne da pronađu ubicu Olivera Ivanovića danas su pale na ispitu od prvog dana. Od prvog dana kada je odrađen neprofesionalni uviđaj, upravo i godinu dana posle toga još uvek ništa nemamo, ni jedan dokaz", kazala je Božović.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, ubijen je 16. januara 2018. godine ispred svoje partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici.

Kosovska policija uhapsila je tokom akcije u Severnoj Mitrovici 23. novembra tri osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, se nije nalazio u stanu tokom akcije i za njim se još traga.

Godina od smrti Olivera Ivanovića, ubice nepoznate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

XS
SM
MD
LG