Dostupni linkovi

Merkel: Nećemo postati zavisni od ruskog gasa


Nemačka neće postati zavisna od ruskog gasa zbog gasovoda "Severni tok 2", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je na konferenciji za novinare u Bratislavi naglasila da je ključno da se obezbedi da Ukrajina ostane zemlja za tranzit gasa.

"Da li postajemo zavisni od Rusije zbog ovog drugog gasovoda? Ja kažem 'ne', ukoliko preinačimo to u isto vreme", istakla je Merkelova nakon sastanka sa liderima zemalja Višegradske grupe - Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke.

Diplomatski izvori izjavili su da Nemačka vrši pritisak na druge evropske prestonice da blokiraju predlog EU o regulisanju "Severnog toka 2", pred sutrašnji ključni sastanak.

Međutim, Rojters smatra da bi ubeđivanje Francuske moglo da bude neuspešno, što predstavlja pretnju izgradnji projekta.

Zvaničnici Evropske Unije žele da prošire pravila kojima se reguliše interno tržište energenata i na gasovode koji dolaze sa strane kako bi mogli da utiču na “Severni tok 2”. Trenutno, ovaj projekat ne podleže pravilima iz Brisela.

Unutar evropskog bloka postoje velike nesuglasice o ovom pitanju, ali veće države poput Francuske, Italije i Španije nisu spremne da se suprostave interesima Nemačke.

Međutim, prema jednom izvoru bliskom pregovorima, zvanični Pariz može promeniti stav.

“Francuski glas će biti odlučujući. Veoma je nepredvidivo šta će se desiti sutra”, kazao je taj izvor Rojtersu.

Evropski blok je podeljen sa istočnoevropskim, nordijskim i baltičkim zemljama koje smatraju da će ovim gasovodom dužine 1.225 kilometara EU biti taoc Moskve. Ostale države, pre svega Nemačka, stavljaju naglasak na ekonomske koristi od “Severnog toka 2”.

SAD strahuju da bi pomenuti projekat podrio Ukrajinu lišavanjem zvaničnog Kijeva tranzitnih taksi na ruski gas.

Međutim, za sada nema sporazuma u pregovorima Rusije i Ukrajine uz posredovanje Evropske Unije

Ukoliko predlog Evropske komisije dobije podršku u petak, pregovori o finalnoj verziji mogu početi sledećeg meseca.

Od brzine usvajanja pravila zavisiće i sudbina “Severnog toka 2”. Bilo kakvo odlaganje njegove gradnje koja je u toku oslabiće poziciju Moskve u pregovorima sa Kijevom o novom sporazumu za transit gasa nakon 2019. Istovremeno, to će dovesti u neizvesnu situaciju partnere Gasproma – nemački Uniper i Wintershall, englesko-holandski Shell , austrijski OMV i francuski Engie.

Evropska Unija uvozi oko trećine gasa iz Rusije.

XS
SM
MD
LG