Dostupni linkovi

Callamard: Saudijska Arabija planirala ubistvo Kašogija


Džamal Kašogi
Džamal Kašogi

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda, Agnes Callamard završila je istragu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), zaključivši da dokazi pokazuju na brutalni zločin "kojeg su planirali i izvršili zvaničnici Saudijske Arabije".

"Dokazi prikupljeni tokom moje misije u Turskoj pokazali su da je gospodin Kašogi bio žrtva brutalnog i unaprijed planiranog ubistva, kojeg su isplanirali i izvršili zvaničnici Saudijske Arabije", rekla je Agnes Callamard u saopštenju.

Dodala je i da je "turskim istražiteljima odobreno nedovoljno vremena i pristupa kako bi mogli profesionalno i efektno da ispitaju mjesto zločina". Callamard je također rekla da su saudijski zvaničnici "ozbiljno potkopavali" i odugovlačili napore turskih istražitelja da ispitaju mjesto zločina.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za torturu, arbitrarna ubistva i egzekucije po kratkom postupku, donijela je procjenu nakon posjete Turskoj a finalni izvještaj planira da predstavi na Vijeću za ljudska prava UN-a u junu.

Kašogi, kolumnista Washington Posta koji je bio kritički orjentisan prema prestolonasljedniku Mohammed bin Salmanu, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 02. oktobra prošle godine.

XS
SM
MD
LG