Dostupni linkovi

Istraga UN-a o ubistvu Kašogija


Novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi)
Novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi)

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za torturu, arbitrarna ubistva i egzekucije po kratkom postupku, putuje sljedeću sedmicu u Tursku kako bi vodila "nezavisnu međunarodnu istragu" o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Kašogi koji je radio kao kolumnista za Washington Post i bio kritičar prijestolonasljednika, princa Mohhameda bin Salmana, ubijen je saudijskom konzulatu u Istanbulu, 02.10.2018. godine.

Ranije ove sedmice, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) je rekao da je vrijeme za međunarodnu istragu kao i to da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) naredio da se izvrše pripreme za istragu.

"Vodit ću nezavisnu međunarodnu istragu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, počevši sa posjetom Turskoj 28. januara", rekla je u email odgovoru Reutersu, specijalna izvjestiteljica Agnes Callamard.

Callamard je direktorica Columbia Global Freedom of Expression Intiative na univerzitetu u Kolumbija u New Yorku. Ona je također rekla da će istražiti okolnosti u kojima se desio zločin kao i "prirodu i opseg odgovornosti države ali i pojedinaca, za ubistvo".

"Nalaze i preporuke istraživanja ću da predstavim tokom UN Vijeća za ljudska prava u junu 2019", rekla je Callamard.


Istraživanje se obavlja na njen zahtjev, a zajedno sa Callamard putovat će i tri druga stručnjaka, koji među ostalim posjeduju i vještine za forenzičko ispitivanje.

Glasnogovornik saudijskog tužioca izjavio je da je dvadeset i jedna osoba odvedena u pritvor u vezi sa ubistvom Kašogija, a da jedanaest od njih je optuženo i upućeno na suđenje. Ranije ovog mjeseca, saudijski glavni tužilac tražio je smrtnu kaznu za petoro od jedanest osumnjičenih za ubistvo novinara Džamala Kašogija, na početku njihovog suđenja u krivičnom sudu u Rijadu.

XS
SM
MD
LG