Dostupni linkovi

U Srbiji više od 68.000 oboljelih od gripa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Srbiji je više od 68.000 oboljelih od gripa, a taj broj raste, i to najviše u uzrasnoj grupi do četiri godine, izjavila je epidemiologinja Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je rekla da je riječ sezonskom gripu koji je evidentiran u svim regionima Srbije, ali da nema naznaka da je epidemijskog karaktera.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakla da je neophodno razlikovati pojam prijave i proglašenja epidemije gripa.

"Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljeno u dva okruga - Pirotskom i Zlatiborskom. To znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti", rekla je epidemiologinja.

Ona je dodala da je važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda koji se dovode u vezu sa gripom, dodavši da ih "Batut" objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada ih potvrde laboratorijske analize.

"Podaci koji se prijavljuju, kako o ukupnom broju obolelih sa oboljenjima sličnim gripu, tako i o smrtnim ishodima koji se dovode u vezu sa ovim virusom, zaista odražavaju stvarnu epidemilošku situaciju u našoj zemlji", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je do sada potvrđeno šest smrtnih slučajeva, istakavši da je ove nedjelje prijavljeno još (smrtnih) slučajeva i da će novi podaci biti objavljeni u petak.

Na širenje virusa gripa upozorio je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je rekao da nema razloga za paniku.

Ministar Lončar također je saopštio da je epidemija gripa prijavljena u Užicu, na jugozpadu Srbije, kao i na jugoistoku u Pirotu.

Dodao je da se u narednih nekoliko nedelja očekuje povećanje broja obolelih, te da su zabranenje posete svim porodilištima i bolnicama.

Broj obolelih sa simptomima gripa AH1 na području deset opština Zlatiborskog okruga se iz dana u dan povećava.

Broj obolelih sa simptomima gripa veći je u odnosu na prošlu godinu, kaže za RSE epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Užicu, Aleksandra Andrić:

“Za sada imamo prijave 5 lica sa teškom kliničkom slikom, koji su zahtevali pomoć respiratora i u našem okrugu, koji obuhvata deset opština, dokazali smo cirkulaciju virusa A H1.”

XS
SM
MD
LG