Dostupni linkovi

CG: Dvogodišnji dječak preminuo od gripa, drugom se bore za život


Ilustracija

Dvoipogodišnji dječak iz Bara prva je žrtva gripa ove godine, dok se jednom djetetu u Institutu za bolesti djece bore za život, objavili su crnogorski mediji.

Naime, kako je Dnevnim novinama potvrdio direktor Dječje bolnice Saša Radović prije dva dana preminulo je dvoipogodišnje dijete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog liječenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dijete, staro 14 mjeseci, životno ugroženo.

Dr Radović je naveo da je preminuli dječak adekvatno liječen od izabranih ljekara prije nego je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su,ljekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

Kada je u pitanju jednogodišnje dijete čije je stanje za sada, kako kaže prvi čovjek Dječje bolnice, životno ugrožen, brzi test je bio negativan na grip. Objasnio je da procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

“Za 14-mjesečno dijete brzi test na virus gripa je bio negativan, ali ide u tom pravcu. Međutim, mi imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo djecu i da znamo na koju djecu treba da obratimo pažnju. Drugi je test iz krvi, ali mora da prođe 24 sata da bi dobili rezultate. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz “, pojasnio je Radović.

Direktor Instituta za bolesti djece kaže da imaju umjereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usljed gripa, ali da su bez obzira na to, preduzeli sve mjere predostrožnosti.

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je epidemiološko ispitivanje smrtnog slučaja u toku.

Inače, u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta laboratorijskim putem protekle sedmice potvrđeno je 36 slučaja infekcije virusom gripa. U pitanju su infekcije virusom gripa tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 64 (63 slučaja infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B).

Od 9. januara u Kliničkom centru su zabranjene posjete pacijentima.

XS
SM
MD
LG