Dostupni linkovi

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio pretnje televiziji N1


Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio je u utorak pretnje upućene televiziji N1 i njenim novinarima i rekao da vlasti moraju jasno i nedvosmisleno osuditi nasilje nad novinarima, kao i to da javne ličnosti ne smeju kreirati "neprijateljsko okruženje za novinare".

Kako su naveli iz OEBS-a, zamenik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) optužio je na društvenim mrežama novinare ove medijske kuće da priznaju nezavisnost Kosova što je izazvalo talas uvredljivih i diskriminatornih izjava na društvenim mrežama označavajući N1 i njene novinare kao "izdajnike" i "anti-Srbe".

OEBS je naveo da je zatim televizija N1 primila pismo nepoznatog pošiljaoca sa pretnjama novinarima i njihovim porodicama, kao i to da će biti "razneta" zgrada te televizije.

"Javne ličnosti ne smeju kreirati neprijateljsko okruženje za novinare, pošto to može voditi ka ozbiljnim pristicima i pretnjama", navodi se u pismenoj izjavi Dezira.

Dezir je pozvao srpske vlasti da otkriju i kazne odgovorne i osiguraju da novinari obavljaju svoje profesionalne aktivnosti bez zastrašivanja i pretnji.

On je naglasio da tačke 3. i 7. nedavne Odluke o bezbednosti novinara usvojene u decembru prošle godine na Ministarskom savetu OEBS-a u Milanu pozivaju sve države članice da "javno i nedvosmisleno osude sve napade i nasilje nad novinarima" i "pozivaju političke lidere, javne zvaničnike i/ili vlasti da se uzdrže od zastrašivanja ili pretnji".

I inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije je danas osudila pretnje koje su upućene novinarima i zaposlenima televizije N1, uz napomenu da ovo nije izolovani slučaj već deo mehanizma za gušenje kritike i ostvarivanje pritisaka na neistomišljenike, koje sprovodi vlast prema redakcijama koje rade odgovorno i profesionalno.

"Ovaj dobro osmišljeni sistem funkcioniše tako što prvo političari crtaju mete na čelima nepodobnih gradjana ili novinara, tako što ih nazivaju izdajnicima ili rušiteljima države, u vašem slučaju CIA plaćenicima. U režimskim medijima ove opasne diskvalifikacije se prenose do šire javnosti i na taj način stvara atmosfera linča, koja se materijalizuje dalje na društvenim mrežama", navela je Inicijativa.

Prethodno su i novinarska udruženja osudila pretnje upućene televiziji N1.

XS
SM
MD
LG