Dostupni linkovi

NUNS, NDNV i UNS: Reagovati na pretnje smrću novinarima N1


Studio televizije N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje novinara Srbije (UNS) podržali su novinare redakcije televizije N1 kojima su upućene pretnje i zaražili od nadležnih organa da hitno preduzmu istragu i kazne autora pretnji smrću.

"NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja", naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

Udruženja smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1.

"Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, definitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde - da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike", naveli su NUNS i NDNV.

NUNS i NDNV će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

Kako je u ponedeljak navela televizija N1, u njihovu redakciju stiglo je pismo u kojem se, između stalog, navodi: "Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama".

UNS je takođe osudio pretnje redakciji Televizije N1 i zatražilo od policije i tužilaštva hitnu istragu tog slučaja.

"UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora. UNS očekuje da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG