Dostupni linkovi

Raste broj obolelih od gripa u Nišu, epidemija još nije proglašena


Ilustrativna fotografija

U Nišu raste broj obolelih od gripa, a broj hospitalizovanih lica zbog komplikacija izazvanih tom bolešću porastao je u odnosu na ponedeljak sa 25 na 27.

Epidemija gripa još nije proglašena, a u niškom Institutu za javno zdravlje rečeno je agenciji Beta da to nije učinjeno jer nije premašen epidemiološki prag obolelih.

"Na području Nišavskog i Topličkog okruga do sada je prijavljeno 126 obolelih od gripa što je mali broj u odnosu na ukupno stanovništvo", izjavila je šefica Odseka za respiratorne zarazne bolesti, Marina Kostić.

Ona je kazala da se uskoro očekuju novi podaci o broju obolelih i dodala da su prijave koje su proteklih dana stizale, pokazale da broj obolelih na području Nišavskog okruga raste, dok na području Topličkog okruga opada.

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja Danijela Cvetković izjavila je da ta zdravstvena ustanova ove i prošle nedelje, u odnosu na prethodne sedmice, beleži duplo veći broj obolelih od gripa i virusnih infekcija sličnih toj bolesti.

"Broj pregleda po lekaru povećan je za četvrtinu, sa uobičajenih 36 na 42 do 45, upravo zbog gripa i sličnih virusnih infekcija. Oko 20 odsto pacijenata zatraži pomoć zbog tih bolesti", kazala je Danijela Cvetković.

Po podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je od gripa do sada obolelo oko 68.000 ljudi, a šestoro je preminulo.

Epidemija gripa proglašena je jedino na području Pirotskog okruga zbog više od 900 obolelih.

XS
SM
MD
LG