Dostupni linkovi

Đurić: Primena novog statuta Trpče imala bi posledice po dijalog


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić, izjavio je da je odluka Skupštine Kosova da promeni statut kombinata Trepča „pokušaj da se otme taj strateški objekat i da se time ugrozi egzistencija srpskog naroda na severu“.

"Zato upozoravam sve u međunarodnoj zajednici i šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku da bi primena ovakvog nakaradnog statuta, kojim se otima Trepča, imala iste onakve štetne posledice na dijalog kao i uvođenje taksi. To nisu uslovi u kojima može da se razgovara", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je najavio da će vlasti u Beogradu, u saradnji sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti, Rusijom, Kinom i SAD, razgovarati o tome kako da se te stvari ne ponavljaju.

"Ako bude sednice Saveta bezbednosti, što mi smatramo da bi trebalo, apelovaćemo na međunarodnu zajednicu da na vreme spreči posledice eventualne primene ovakvih postupaka", rekao je Đurić.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da „Priština želi nešto da postigne mimo dokumenata koji jasno pokazuju vlasništvo, uprkos tome što je Srbija poništila njihove akte i svima u medjunarodnoj zajednici pokazala ko je vlasnik tog kombinata“.

"Problem je što Priština može da onemogući dalje poslovanje Trepče i da sa računa Trepče skine značajna finansijska sredstva koja je ta kompanija zaradila", rekao je Drecun za TV Prva, ocenivši da Srbiji predstoji teška politička borba.

Generalni direktor "Trepče" Jovan Dimčić izjavio je da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila Skupština Kosova, a koji je nazvao „bespravnim“.

Dimčić je rekao da je Zakon Kosova o Trepči 2016. godine Srbija proglasila pravno ništavnim i da ga neće sprovoditi.

Skupština Kosova usvojila je odluku o formiranju ad hok komisije za izradu Zakona o regulisanju i rukovođenju oblasti penzija i beneficija socijalnog osiguranja i Statuta Akcionarskog društva "Trepča".

Odlukom je predviđena transformacija poslovnih jedinica, a to su rudnici sa flotacijom: Trepča - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

XS
SM
MD
LG