Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila Zakon o dijalogu s Beogradom, budžet i statut Trepče


Skupština Kosova, ilustrativna fotografija
Skupština Kosova, ilustrativna fotografija

Skupština Kosova usvojila je Nacrt zakona o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima Državne delegacije Republike Kosova u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom.

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, prethodno je izjavio, predstavljajući, zakon da on reguliše ono o čemu se može pregovarati i o čemu se ne može razgovarati u dijalogu sa Srbijom.

Kako su iz vlade rekli, zakon reguliše funkcionisanje Države delegacije Republike Kosova u dijalogu sa Srbijom, definisanjem organizacione strukture, aktivnosti, nadležnosti i odgovornosti. Zakon takođe definiše i vezu ove delegacije sa ostalim ustavnim institucijama Kosova.

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova rekla je da ovaj zakon daje legitimitet i punu političku podršku predsedniku, Hašimu Tačiju i legalizuje njegove planove za, kako je rekla, "cepkanje" Kosova.

Protiv ovog zakona je i pokret Samoopredeljenje.

Usvojen budžet i odluka o statutu Trepče

Rano jutros, usvojena je i odluka o formiranju ad hok komisije za izradu Zakona o regulisanju i rukovođenju oblasti penzija i beneficija socijalnog osiguranja i Statuta Akcionarskog društva "Trepča".

Odlukom je predviđena transformacija poslovnih jedinica, a to su rudnici sa flotacijom: Trepča - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

Skupština Kosova usvojila je i Zakon o budžetu za 2019. godinu. Ovogodišnji budžet je najveći dosad na Kosovu i iznosi 2,3 milijarde evra.

Inače, sednica Skupštine počela je nešto posle 10 sati ujutru, a pre Zakona o dijalogu, Skupština je usvojila Zakon o platama u javnom sektoru koji nivelizuje plate. Kako je izjavio premijer Ramuš Haradinaj, ovo je prvi put da Kosovo dobije zakon o platama a od kojeg će koristi imati 70 odsto radnika u javnom sektoru.

XS
SM
MD
LG