Dostupni linkovi

Zaharova: Rusija zadržava pravo na kontramere


Moskva zadržava pravo da preduzme mere kao odgovor na suspendovanje obaveza Vašingtona u okviru Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je za televiziju "Rusija jedan" potvrdila da će Rusija preduzeti mere nakon istupanja SAD iz sporazuma.

Zaharova je naglasila da je odluka Vašingtona “samo deo generalnog koncepta SAD da prekida veliki broj međunarodnih sporazuma i da istupa iz njih”.

"Ne radi se o krivici Rusije ili o tome da Moskva krši ovaj sporazum. Ne radi se ni o Kini, niti o bilo kom drugom faktoru međunarodne bezbednosti. Ovde se radi o strategiji SAD da izbegavaju međunarodnu odgovornost u raznim sferama", dodala je Zaharova.

Ona je dodala da SAD nisu pružile “dokaze, satelitske snimke”, kojima bi potvrdili da Rusija krši sporazum.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da želi da održi razgovore sa ciljem postizanja novog sporazuma o kontroli oružja.

Nakon što je njegova administracija najavila da bi Vašington mogao da se povuče iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom, Tramp je novinarima u Beloj kući rekao da se nada da će moći da postigne novi sporazum, koji će biti bolji od onog iz 1987. godine.

"Nadam se da ćemo moći sve da okupimo u ovoj velikoj i divnoj prostoriji i da postignemo novi, mnogo bolji sporazum. Volio bih to da vidim", istakao je Tramp.

On i američki državni sektretar Majkl Pompeo saopštili su ranije danas da će Vašington od sutra suspendovati poštovanje Sporazuma, te da će ga napustiti za šest meseci ukoliko Rusija ne bude poštovala obaveze iz INF.

XS
SM
MD
LG