Dostupni linkovi

Čaputovič ne isključuje američke nuklearne rakete u Poljskoj


Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič ocenio je da je u interesu Evrope da u njoj budu razmeštene američke trupe i nuklearno oružje i nije isključio mogućnost da rakete s nuklearnim glavama budu i u Poljskoj, jer kako je rekao, Rusija razume jedino jezik sile.

"Ne želimo to, ali sve će zavisiti od toga kako će se ubuduće ponašati Rusija, da li će nastaviti agresivnu politiku naoružvanja. O tome mora da odluči NATO kao celina. Rusija razume jedino jezik sile", kazao je Čaputovič u intervjuu za nemački Špigl koji će u celosti biti objavljen tokom vikenda.

Čaputovič je u danas objavljenom delu intervjua rekao da "nema nikakvih osnova za tvrdnje da nuklearno oružje neće u budućnosti obezbediti mir", preneli su poljski mediji.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova podržalo je danas odluku SAD da se povuku iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Tu odluku koju je danas saopštila američka administracija poljska diplomatija je okarakterisala kao legitiman odgovor na dugoročne rusko kršenje tog dogovora.

"Očekujemo da se Rusija vrati punom poštovanju INF koje može da se verifikuje", saopštilo je poljsko ministarstvo.

Čaputovič nije prvi poljski zvaničnik koji se zalaže da Poljska dobije pristup nuklearnom oružju ili da na njenoj teritoriji budu savezničke rakete sa nuklearnim glavama.

Krajem 2015. godine, kada su na vlast u Poljskoj došli konzervativci iz stranke Pravo i Pravda, ministarstvo odbrane je pokušavalo, bez uspeha, da ubedi SAD i NATO da i Poljska udje makar u program Nuklear šering, koji omogućava da Nemačka, Turska, Italija, Belgija i Holandija u slučaju rata dobiju za svoje avione američke nuklearne bombe tipa B61.

XS
SM
MD
LG