Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Energetska zajednica usvojila mišljenje o Turskom toku kroz Srbiju


Mapa Turskog toka

Energetska zajednica donela je mišljenje o izgradnji gasovoda kojim bi se Srbija preko Bugarske povezala na gasovod Turski tok, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (međunarodna organizacija koja uključuje zemlje Evropske unije i njene susede sa ciljem stvaranja integrisanog panevropskog energetskog tržišta, prim. aut.).

Detalje mišljenja, kao i to da li je ono pozitivno ili negativno Energetska zajednica objaviće na svom zvaničnom sajtu u 17:00 časova u petak, 1. februara 2019. godine, rečeno je u Energetskoj zajednici za RSE.

Na pitanje da li je mišljenje Energetske zajednice i u kojoj meri obavezujuće za Srbiju, kao zemlju članicu, Kopač je naveo da mišljenje “formalno nije obavezujuće, ali ne verujem da je regulator u oblasti energetike ne bi poštovao. Reč je o proceni usklađenosti I ne verujem da bi bilo koja banka finansirala projekte koji nisu u skladu sa zakonom”.

Podsetimo, Savet Agencije za energetiku Vlade podneo je krajem 2018. godine dokumentaciju u vezi sa projektom izgradnje dela gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju na mišljenje Energetskoj zajednici.

Savet Agencije za energetiku je 1. oktobra 2018. godine doneo Rešenje o "izuzeću novog interkonektora za prirodni gas" od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa predviđenih Zakonom o energetici.

Time je praktično Savet ovog regulatornog tela doneo rešenje da se u slučaju gasovoda kojim će se Srbija povezati na "Turski tok" ne primenjuju pravila Evropske unije, ali ni važeći zakon Republike Srbije.

Bugarska je ranije ove sedmice donijela odluku o gradnju Turskog toka preko svoje teritorije.

XS
SM
MD
LG