Dostupni linkovi

Bugarska proširuje Turski tok do Srbije


Zemljopisni prikaz Turskog toka
Zemljopisni prikaz Turskog toka

Bugarska tvrtka Bulgartransgaz donijela je konačnu odluku o investiranju u projekt izgradnje plinovoda Turski tok, procijenjen na 1,64 milijarde dolara, kojim će se transportirati ruski plin od njene granice s Turskom do Srbije.

Ovu odluka donesena je nakon što su tri tvrtke, uključujući i ruski Gazprom, predale obvezujuće ponude u vezi s kapacitetom u plinskoj mreži.

Državna tvrtka Bulgartransgaz priopćila je da je donijela konačnu odluku o investiranju izgradnje novog plinovoda dužine 484 kilometra.

Bugarska ministrica energetike Temenuška Petkova izjavila je da je "ekonomski test za projekt proširenja" uspješno završen i da su ponuđeni kapaciteti otkupljeni 100 posto.

Projekt, koji je dio napora Bugarske da postane regionalno plinsko čvorište i da se ruski Turski tok proširi na područje središnje Evrope, ovisio je od mogućnosti prodaje značajnog kapaciteta kako bi plinovod bio komercijalno održiv.

Turski tok dio je planova Kremlja da zaobiđe Ukrajinu, koja je trenutno na glavnoj tranzitnoj ruti ruskog plina ka Europi, kao i to da se ojača položaj ruskog plina na europskom tržištu.

Svaka od dvije linije plinovoda, koje prolaze ispod Crnog mora do Turske, imat će godišnji kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara.

XS
SM
MD
LG