Dostupni linkovi

EU strahuje da ne bude poprište sukoba SAD-Rusija


Ruski nuklearni arsenal

Ministri inostranih poslova Evropske Unije izrazili su u petak zabrinutost od širenja nuklearnog oružja nakon najave SAD da će se povući iz jednog o ključnih sporazuma o njegovom ograničavanju. Vašington optužuje Rusije da krši pomenuti ugovor.

Očekuje se da će Trampova administracija u petak veče objaviti odluku o napuštanju sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), koji je potpisala sa Sovjetskim Savezom 1987. godine.

Dogovorom dve supersile zabranjena je proizvodnja, testiranje i razmeštanje krstarećih i balističkih raketa dometa između 500 i 5,500 kilometara.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku pozvala je obe strane da poštuju ugovor.

„Mi definitivno ne želimo da naš kontinent postane bojište ili mesto na kome se druge supersile sukobljavaju. To pripada dalekoj istoriji“, kazala je Mogerini u Rumuniji.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je rekao se pitanje razoružanja i njegove kontrole vrati u fokus međunarodne zajednice. “Bez sporazuma INF biće slabija bezbednost, ali treba da imamo u vidu da pomenuti ugovor krši ruska strana”.

Pentagon je prosledio informacije svojim saveznicima u NATO da je novi ruski raketni sistem 9M729 u suprotnosti sa sporazumom iz 1987. SAD smatraje da pomenuto oružje omogućava Rusiji da izvrši nuklearni napad na Evropu gotovo bez upozorenja.

S druge strane, u Moskvi insistiraju da je domet njenog novog oružja manji od 500 kilometara.

Predsednik SAD Donald Tramp je upozorio u oktobru da će njegova zemlja napustiti Sporazum zbog poteza Rusije. On je tada najavio da ako se Moskva ne promeni stav, SAD će započeti 2. februara započeti šestomesečni proces napuštanja ovog nuklearnog pakta.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio prošle sedmice da tokom susreta njenog predstavnika sa ambasadorima članica Severnoatlantske alijanse nije pokazala spremnost da se pridržava ugovora.

Evropska Unija želi da izbegne ponavljanje raketne krize iz 1980-ih. NATO je odlučio 1983. da razmesti na starom kontinentu američke krstareće i balističke rakete "Peršing 2" zbog zastoja u pregovorima sa Moskvom oko stacioniranja njenih raketa "SS-20" u istočnoj Evropi.

SAD se spremaju da napuste Sporazum o projektilima sa Rusijom

XS
SM
MD
LG