Dostupni linkovi

SAD se spremaju da saopšte povlačenje iz nuklearnog sporazuma


Pompeo je u decembru rekao da će Vašington dati Rusiji rok od 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma. Taj rok ističe 2. februara
Pompeo je u decembru rekao da će Vašington dati Rusiji rok od 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma. Taj rok ističe 2. februara

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa sprema se danas da objavi povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Američko povlačenje se očekivalo mesecima, a uslediće nakon višegodišnjeg spora oko ruskog pridržavanja sporazuma, prenosi AP.

INF je prva mera kontrole naoružanja koja je zabranila čitavu klasu oružja. Sporazum zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih projektila koji se lansiraju sa zemlje i imaju domet od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija poriče da je prekršila sporazum.

Tramp je u oktobru upozorio da će Vašington istupiti iz INF. Kako je najavljeno, SAD bi sutra trebalo da započnu šestomesečnu proceduru za izlazak iz sporazuma.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo danas bi trebalo da se obrati javnosti, ali tema o kojoj će biti reči nije saopštena.

Pompeo je u decembru rekao da će Vašington dati Rusiji rok od 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma. Taj rok ističe sutra.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pre nekoliko dana pozvao Rusiju da se pridržava INF, sporazuma koji su 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

XS
SM
MD
LG