Dostupni linkovi

Tramp šefove službi nazvao 'naivnima'


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD-a Donald Tramp (Trump) kritikovao je šefove američkih obaveštajnih službi, nazivajući ih "naivnima" i "pasivnima", nakon što su pred Kongresom rekli da je malo verovatno da će Severna Koreja uništiti svoj nuklearni arsenal i da nuklearni sporazum s Iranom funkcioniše.

"Možda obaveštajci treba da se vrate u školu", naveo je Tramp na Tviteru.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts (Dan Coats) u utorak je rekao da obaveštajni podaci ne podupiru ideju da će se severnokorejski lider Kim Džong Un (Kim Jong Un) odreći nuklearnog oružja.

Tramp je u tvitu tvrdio da su odnosi SAD-a sa Pjongjangom "najbolji ikada" i naveo obustavljanje severnokorejskih nuklearnih i raketnih proba, vraćanje u SAD posmrtnih ostataka nekih američkih vojnika i puštanje na slobodu Amerikanaca zatočenih u Severnoj Koreji kao znake napretka.

Kim se prošle godine posle sastanka s Trampom obavezao na denuklearizaciju a novi samit je planiran za februar.

Prema obaveštajcima, Iran i dalje sarađuje s drugim stranama u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. Na taj način je, navode oni, nuklearna pretnja makar privremeno umanjena.

Tramp je u maju 2018. povukao SAD iz tog sporazuma, tvrdeći da je reč o lošem sporazumu koji ne sprečava Iran da napravi nuklearno oružje.

"Obaveštajci su, izgleda, ekstremno pasivni i naivni kada je reč o opasnostima koje predstavlja Iran. Oni greše", naveo je predsednik SAD-a.

XS
SM
MD
LG