Dostupni linkovi

Američka obaveštajna služba: 'Islamska država' ima još hiljade boraca


Militanti "Islamske države", 2018.
Militanti "Islamske države", 2018.

Ekstremistička grupa "Islamska država" ima i dalje "hiljade" boraca, rekao je šef američke obaveštajne službe, Den Kouts (Dan Coats).

"'Islamska država' i dalje kontroliše hiljade boraca u Iraku i Siriji", rekao je Kouts u izveštaju predatom američkom Kongresu i posvećenom pretnjama sa kojima bi SAD mogao da bude suočen.

"Grupa i dalje ima osam ogranaka, više od desetak mreža i hiljade pristalica raširenih širom sveta uprkos znatnin gubicima kada je reč o vođama i teritorijama", dodao je Kouts.

Predsednik SAD-a Donald Tramp (Trump) je krajem prošle godine objavio da namerava da povuče oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih na severu Sirije, ocenivši da je "Islamska država" u velikoj meri pobeđena.

Radi se uglavnom o specijalnim snagama prisutnim radi borbe protiv "Islamske države" i obučavanja lokalnih snaga u zonama vraćenim nazad od ekstremista.

Tramp je ocenio da je "Islamska država" "praktično nestala".

Kako navodi AFP, iako se samoproklamovan "kalifat" "Islamske države" iz 2014. raspao posle više ofanziva, ta ekstremistička organizacija ima i dalje neka uporišta i sposobna je da sprovodi ubilačke napade u Siriji i širom sveta.

XS
SM
MD
LG