Dostupni linkovi

Europski sud odbio Šimunićevu tužbu zbog ustaškog pozdrava


Josip Šimuni, fotoarhiv

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon što je pravomoćno kažnjen s 3.300 eura zbog izvikivanja ustaškog pozdrava, izvijestio je portal telegram.hr.

Šimunić je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima "Za dom", na što mu je publika uzvraćala "Spremni".

"Kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati", poručuje Europski sud za ljudska prava koji je zadovoljan i visinom kazne koju je u konačnici dobio Šimunić.

Prema presudama hrvatskih sudova na koje se Šimunić žalio, taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH). Kao takav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti. Šimunić je pozdrav izviknuo tri puta i uzdigao ruku.

Kazna mu nije izrečena prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, već prema Zakonu o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima, jer se incident dogodio na maksimirskom stadionu.

Iako se Šimunić pravdao da je "Za dom" stari hrvatski pozdrav, za što je priložio u sudski spis izlaganje povjesničara Josipa Jurčevića, ipak je proglašen krivim za kršenje Zakona.

Prekršajni sud u Zagrebu zauzeo je stav da je riječ o službenom pozdravu koji se koristio za vrijeme totalitarnog režima NDH, te podsjetio da je Hrvatska potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Iako je prvostupanjskom presudom bio kažnjen s 5.000 kuna (oko 670 eura), Visoki prekršajni sud kaznu mu je povisio na 25.000 (oko 3.360 eura), obrazlažući to željom za suzbijanjem nasilja i nereda na sportskim terenima.

Argumentaciju o starom hrvatskom pozdravu Šimunić je ponovio i u tužbi protiv Hrvatske u kojoj je tražio od Europskog suda za ljudska prava da utvrdi kako su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje, jer njihove odluke nisu konzistentne, odnosno povik ‘Za dom spremni’ se različito tretira u sudskoj praksi.

Referirajući se na dio Šimunićeve tužbe u kojem se požalio da mu je uskraćena sloboda izražavanja, Europski sud za ljudska prava ocjenjuje kako se to pravo ne odnosi na onu vrstu govora koja proklamira mržnju ili nasilje.

Više o ovoj temi:

XS
SM
MD
LG