Dostupni linkovi

Maduro optužuje SAD, Bolton odgovara upozorenjem


Protesti u Karakasu
Protesti u Karakasu

Osporavani predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je međunarodni ultimatum da u roku od osam dana raspiše nove izbore, te optužio SAD da je osmislio puč kako bi njega maknuo s mjesta predsjednika.

Kako piše CNN, Maduro je u nedjelju dao intervju u kojemu je optužio svog političkog rivala Juana Guaida, predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele, koji se prošle srijede proglasio privremenim predsjednikom, da je prekršio Ustav i sve zakone. Maduro je potom zaključio da je to pitanje kojim se trebaju baviti svi zatvori.

“Ja nisam državni odvjetnik, ali to će biti njegov posao. Bit će na sudovima da utvrde sljedeće korake pa ćemo vidjeti. Ovo pripada pravosudnom sustavu”, poručio je Maduro u intervjuu za CNN Turk.

Maduro je u izjavi za "CNN Turk" naveo da je otvoren za dijalog i da postoji mala vjerovatnoća za njegov susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ali da to nije nemoguće.

Sjedinjene Države upozorile su, pak, Venecuelu da će se svaka prijetnja američkim diplomatima ili opozicionom čelniku Juanu Guaidu naći na "značajn odgovor".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton izjavio je kako bi bilo kakvo takvo "zastrašivanje" bilo "ozbiljan napad na vladavinu zakona".

U međuvremenu, vojni ataše Venecuele u Vašingtonu, pukovnik Hoze Luis Silva izjavio je kasno sinoć da više ne priznaje Nikolasa Madura za legitimnog predsjednika države i pozvao "braću vojnike" da podrže Juana Guaida.

"Ured vojnog atašea više ne priznaje predsjednika Nikolasa Madura i smatra ga uzurpatorom. Ured priznaje Juana Guaida za legitimnog privremenog predsjednika", rekao je Silva agenciji AFP.

Guaido je, pak, pozvao britanske vlasti da spriječe predsjedniku Nicolasu Maduru pristup rezervama zlata u banci Bank of England, te pozvao na nove proteste.

U obraćanju koje je prenošeno uživo, on je pozvao građane da u srijedu, 30. januara, održe "miran protest" u podne i zatraže da se odobri dopremanje humanitarne pomoći u ovu zemlju.

Takođe je pozvao ljude širom zemlje i "iz čitavog svijeta" da održe masovne demonstracije 2. februara, u vrijeme kada ističe ultimatum EU Karakasu o raspisivanju novih izbora, prenijela je DPA.

Guaido, predsjednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, sebe je u srijedu prošle sedmice, na protestu u Karakasu, proglasio za privremenog predsjednika.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Španija i EU poručile su juče Maduru da ima rok od osam dana da organizuje izbore ili će priznati lidera opozicije Huana Guaida za predsjednika.

SAD, Kanada i još nekoliko zemalja regiona već su priznale Guaida za predsjednika usljed sve veće političke i ekonomske krize zbog koje je u proteklih nekoliko godina više od dva miliona stanovnika napustilo Venecuelu.

XS
SM
MD
LG