Dostupni linkovi

Maduro odbacio ultimatum EU o raspisivanju izbora


Nikolas Maduro
Nikolas Maduro

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je u nedelju ultimatum koji su mu postavile zemlje Evropske unije, dajući mu rok od osam dana da raspiše izbore, navodeći da njegova zemlja nije povezana sa Evropom.

"Oni treba da povuku ultimatum. Niko ne može da mi postavi ultimatum", rekao je Maduro u intervjuu za televiziju Si En En Turk (CNN).

Madrid, Pariz, Berlin, London, Brisel i Lisabon zatražili su u subotu da Maduro u roku od osam dana raspiše izbore, jer će u protivnom priznati lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Gvaido, predsednik parlamenta, jedine institucije pod kontrolom opozicije u Venecueli, prošle nedelje je sebe proglasio za privremenog predsednika države na protestu u Karakasu.

Podsetimo, vojni ataše Venecuele u Vašingtonu, pukovnik Hoze Luis Silva izjavio je u subotu uveče da više ne priznaje Nikolasa Madura za legitimnog predsednika države i pozvao "braću vojnike" da podrže samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida.

"Ured vojnog atašea više ne priznaje predsednika Nikolasa Madura i smatra ga uzurpatorom. Ured priznaje Huana Gvaida za legitimnog privremenog predsednika", rekao je Silva agenciji Frans pres.

Prema njegovim rečima, taj stav je u skladu sa Ustavom i zakonima Venecuele.

Silva, najviši vojni diplomata Venecuele u Vašingtonu, rekao je da je obavestio svoje nadređene u Karakasu.

"Razgovarao sa svojim nadređenim i oni znaju da se ne slažem sa ovim što se dešava, sa uzurpacijom vlasti, lošim ophođenjem prema narodu i situaciji ekstremnog siromaštva u zemlji bogatoj kako u ljudskim tako i u prirodnim resursima", dodao je vojni ataše.

Pukovnik Silva je rekao da je u razgovarao sa Gvaidom i da je spreman da mu se podredi.

"Predsednik Gvaido ima svoj plan rada, a to je okončanje uzurpacije i organizovanje transparentnih i slobodnih izbora", rekao je vojni ataše.

XS
SM
MD
LG