Dostupni linkovi

Ultimatum Maduru - osam dana da raspiše izbore ili priznanje Guaida


Nikolas Maduro
Nikolas Maduro

Španija, Nemačka, Francuska i Velika Britanija upozorile su Nikolasa Madura da mora raspisati izbore u roku od osam dana - ili će zvanično priznati Huana Guaida, prenosi BBC.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da prizna Huana Guaida za predsednika Venecuele, ako izbori u toj zemlji ne budu raspisani naredne sedmice, prenosi Rojters. Makronova objava može se videti i na njegovom Twitter nalogu.

Španski premijer Pedro Sančez objavio je u subotu isto mišljenje.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u subotu na zahtev Sjedinjenih Država.

SAD i više od desetak latino-američkih država, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo podržali su Huana Guaida, koji je na čelu venecuelanskog Nacionalnog Kongresa - nakon što je on sam sebe nazvao legitimnim predsednikom. Istovremeno, osporavani predsednik Nikolas Maduro ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Uga Čaveza. On je položio zakletvu za drugi mandat ovog meseca nakon izbora održanih u maju prošle godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

XS
SM
MD
LG