Dostupni linkovi

Četvrti protest 'Jedan od pet miliona' u Kragujevcu


Kragujevac, 26. januar 2019.

U Kragujevcu je večeras, po vema hladnom vremenu održan četvrti protest građana "Jedan od pet miliona" na kome je ponovljen zahtev za ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Dejan Milošević, organizator protesta u Kuršumliji poručio je sa Đačkog trga u Kragujevcu da se protesti brzo šire celom Srbijom jer su građani nezadovoljni i nemaju vremena za čekanje.

"Ustala je Toplica, ustala je Šumadija, ustala je Srbija. Jedini naš zahtev su vaše ostavke i to što pre jer više nemamo vremena za gubljenje. Kuršumlija je već predala zahteve predsedniku Vučiću i dala mu rok od 14 dana za odgovor. Posle toga krećemo još žešće. Dosta nam je parade idemo na blokade", rekao je Milošević, koji je i predsednik Udruženja boraca Srbije "Gvozdeni puk".

On je rekao da nakon Vučićeve ostavke treba formirati prelaznu vladu, koja će organizovati fer i poštene izbore kako bi se narodu vratila uzurpirana država.

Milošević je ocenio da je uključivanjem u protest velikog broja gradova olakšan posao ministru unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji više ne mora da "broji građane već gradove".

Kragujevac, 26. januar 2019.
Kragujevac, 26. januar 2019.

Za formiranje prelazne vlade i poštene izbore založio se i Rade Radovanović kolumnista lista Danas.

"Za izbore treba spremiti jednu listu, koja se može zvati "Jedan od pet milona", ali da na toj listi ne budu opet isti, već isključivo pošteni, obrazovani i sposobni ljudi", rekao je Radovanović.

On je naglasio da je za to potreban ključni preduslov - odlazak Aleksandra Vučića i Vlada Srbije.

"Vučić svakog dana krši ustav, gazi zakone i vređa ljude. On je, kao niko pre njega oteo vlast od naroda i od Srbije napravio politički svinjac u kome mi ne želimo da živimo. Zbog toga Vučić mora pasti", istakao je kolumnista lista Danas.

Radovanović je poručio gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću da prenese ocu i majci (Tomislavu i Dragici Nikolić) da će jedan od prvih zakona koji bude donesen posle promene vlasti biti Zakon o poreklu imovine.

"Moraće da kažu kako su se obogatili, odakle im pare za crkvu u Bajčetini, odakle Dragici novac za fondaciju, ko im je dozvolio da žive u vili na Dedinju... Na slična pitanja će morati da odgovara i Vučić kao i svi drugi koji su se obogatili, dok je narod jedva preživljavao. To im možemo već sada obećati, kao što im možemo obećati pošteno suđenje", rekao je Radovanović.

Član Organizacionog odbora protesta Nebojša Veljković Guja pozvao je urednike i novinare lokalne Radio televizije Kragujevac da pošteno rade svoj posao koji im plaćaju svi građani Kragujevca.

"Najvažnija emisija sada su protesti. U toj emisiji učestvuju hiljade ljudi. Uzmite se u pamet, dođite i uključite kamere da nas vidite ko smo, koliko nas ima i čujete šta tražimo", rekao je Veljković.

Pre dolaska na Đački trg, dugačka kolona građana krenula je sa platoa kod Skupštine grada u protestnu šetnju do Đačkog trga, zaustavivši se kod zgrade u kojoj je smeštena Radio televizija Kragujevac.

Demostranti su duvajući u trube pištaljke, lupajući u bubnjeve i skandirajući "Uključite kamere", izrazili nezadovoljstvo uređivačkom politikom te medijske kuće koja je pod kontrolom lokalne vlasti.

Četvrti protest u Kragujevcu protekao je bez stranačkih obeležja i incidenata, a u ulicama kojima se kolona kretala bio je obustavljen saobraćaj.

XS
SM
MD
LG