Dostupni linkovi

Protest u Beogradu, trake sa natpisom 'Cenzurisano' na vratima RTS-a


Protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu

U Beogradu je 26. januara održano još jedno protestno okupljanje pod nazivom “Jedan od pet miliona“.

"Mini performansi" koje su organizatori ranije najavili održani su ispred zgrade Politike u Makedonskoj ulici, kao i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj.

Učesnici protesta potpuno su prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše "Počelo je" i "Cenzurisano", dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali "sredstvima protiv štetočina", kako piše na bocama koje nose na leđima.

Sa zvučnika je i ovoga puta emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su "javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića".

Pre toga demonstranti su na vrata zgrade lista Politika zalepili natpise "Cenzurisano" i "Jedan od pet miliona", a nakon performansa ispred RTS-a protestna šetnja nastavljena je ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.

Protest "Jedan od pet miliona" završen je oko 20 časova ispred Vlade Srbije u Beogradu, gde je upaljeno deset baklji uz poruku da se "plamen slobode širi nezaustavljivo".

Tok protestne šetnje možete pogledati na Facebook stranici Radija Slobodna Evropa.

Građani Beograda: Želimo da ostanemo ovde
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Okupljenima su se na početku obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

"Aleksandar Vučić vladavinu prava pretvorio je u vladavinu lične samovolje, vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni", kazao je u Čupić u obraćanju okupljenima.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država.

Ivošević i Čupić: Vučiću, podnesi ostavku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:27 0:00

Osim u Beogradu, protesti "Jedan od pet miliona" večeras su održani i u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu i Prokuplju

U petak uveče protesti “Jedan od pet miliona” održani su u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Užicu, kao i u Vranju, Šapcu, Kruševcu, Mladenovcu, Boru, Požarevcu i Zaječaru.

Do sada su zahtevi sa uličnih demonstracija "Jedan od pet miliona", koji se dopunjuju iz subote u subotu, bili adresirani na vlast Srpske napredne stranke (SNS) na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa protesta, 19. januara, upućeni su i opoziciji.

"Hoćemo da nam se predstavi jasan plan zdrave državne uprave kojoj će se političari prilagoditi. Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo, kako ćemo da vas smenimo ako ne budete valjali. Da nam napišete, izložite, a zatim i potpišete imenom i prezimenom", pročitao je na protestu jedan od neformalnih organizatora, glumac Branislav Trifunović.

Opozicija je za sada bez jedinstvenog stava o zahtevima protesta. “Nastavićemo razgovore i u narednom periodu izaći sa konkretnom platformom”, saopštili su učesnici sastanka više opozicionih stranaka i pokreta koji su u petak razgovarali u Beogradu.

Deo zaposlenih na Radio-televiziji Srbije, koji su okupljeni oko Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Nezavisnost,zatražio je u petak od rukovodstva javnog servisa da u “u najkraćem mogućem roku – a to je odmah” počne profesionalno da izveštava o građanskim protestima u Srbiji.

Podršku protestima pružila je i akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, potom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union. Proglase podrške građanskim protestima do sada je potpisalo više od 750 univerzitetskih radnika sa fakulteta i visokih škola u Srbiji.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu nedelju dana ranije. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

XS
SM
MD
LG