Dostupni linkovi

Vučić: Nisam ponosan na stanje u medijima u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u davosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, učestvujući na panelu "Sloboda medija u krizi", na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je ponosan na ekonomski rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je da će država učiniti sve kako bi za dve godine mogao da kaže da je ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Vučić je na početku obraćanja rekao da verovatno nije zasužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u poslednje dve godine ima “ne baš dobre ocene” Reportera bez granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

“Juče sam razgovarao sa ljudima iz Reportera bez granica, pozvao sam ih da dođu, da nam pruže podršku, da dovedu stručnjake, posebno u domenu državne pomoći medijima, jer se to čini kjučnim. I siguran sam da ću za godinu, dve biti ovde i reći da sam ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji”, poručio je predsednik Srbije.

Govoreći o lažnim vestima, Vučić je rekao da lažne vesti u Srbiji nisu kriminalizovane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja.

Prethodno su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili da zvuči "nestvarno, cinično i krajnje licemerno" to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu na temu "Sloboda medija u kriznim situacijama".

XS
SM
MD
LG