Dostupni linkovi

NUNS: Licemerno da Vučić govori o medijima u Davosu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da zvuči "nestvarno, cinično i krajnje licemerno" to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu na temu "Sloboda medija u kriznim situacijama".

"NUNS i NDNV ocenjuju da je nesporno da su bezbednost novinara i medija i medijske slobode u Srbiji u stalnoj, rastućoj krizi, ali da je za to najodgovorniji upravo predsednik Aleksandar Vučić, te da otuda nema nikakvo moralno pravo da na jednom međunarodnom skupu deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda. Poznato je to novinarskim i medijskim organizacijama, novinarima i medijskoj zajednici u Srbiji, ali i međunarodnim organizacijama i institucijama", navodi se u saopštenju.

Kako NUNS i NDNV navode u zajedničkom saopštenju, taj stav u ponedeljak su ponovili i predstavnici međunarodne organizacije Repoteri bez granica, posle sastanka s predsednikom Srbije.

NUNS je najavio da će 29. januara javno predstaviti svoj godišnji izveštaj o pritiscima i napadima na novinare u 2018. koji ukazuje na trend rasta nesigurnosti medijskih profesionalaca i opadanja medijskih sloboda u Srbiji.

XS
SM
MD
LG