Dostupni linkovi

Razvod crnogorske vlasti i beogradskih medija


Stalna meta pojedinih medija iz Srbije: Milo Đukanović
Stalna meta pojedinih medija iz Srbije: Milo Đukanović

Zahtjev Vlade Crne Gore prema Agenciji za elektronske medije (AEM) da preispita negativno izvještavanje o Crnoj Gori, njenom predsjedniku i institucijama u pojedinim medijima iz Srbije bliskim, prema mišljenju naših sagovornika, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dolazi u trenutku kada od zvaničnika obje države čujemo ocjene kako su odnosi Podgorice i Beograda najbolji od obnove nezavisnosti.

Da li to pokazuje da odnosi ipak nijesu baš tako dobri ili je možda po srijedi pokušaj skretanja pažnje crnogorske i srpske javnosti sa gorućih unutrašnjih tema u dvijema državama?

“Naši odnosi sa Srbijom su najbolji i najstabilniji od nezavisnosti, a saradnja intenzivna”, jedna je od poslednjih izjava šefa crnogorske diplomatije Srđana Darmanovića na temu aktuelnih srpsko-crnogorskih odnosa.

Bogdanović: 'Šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog vijeka'
Bogdanović: 'Šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog vijeka'

No, na sliku o navodno nikada boljim odnosima dvije države sjenku baca zahtjev crnogorskog ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, prema nadležnoj agenciji (AEM) da preduzme mjere iz svoje nadležnosti zbog, kako je saopštio - višemjesečne negativne kampanje koju protiv Crne Gore posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Happy, koje u dijelu srpske javnosti slove za glasila bliska predsjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću.

U pismu AEM-u, Bogdanović je naveo da „brutalnost, diskvalifikacija, govor mržnje i vrijeđanja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorskih institucija podsjeća na „šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog vijeka“.

U međuvremenu, Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) će od Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji tražiti da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskog programa Happy TV iz Srbije, zbog, kako navode, "podsticanja, omogućavanja podsticanja ili širenja mržnje ili diskriminacije, te preduzme adekvatne mjere".

Postavlja se pitanje ako su odnosi Srbije i Crne Gore najbolji još od 2006. godine, zašto onda mediji za koje se smatra da su pod kontrolom zvaničnog Beograda napadaju Đukanovića i Crnu Goru, zbog čega crnogorsko Ministarstvo kulture traži da se preispita njihovo djelovanje u Crnoj Gori?

Spoljnopolitički komentator iz Beograda Boško Jakšić za RSE kaže da je u pitanju nastavak negativne kampanje prema Crnoj Gori ali i drugim zemljama regiona koje su priznale Kosovo.

Jakšić ističe da takva kampanja srpskih režimskih medija protiv Crne Gore nije novost:

“Gotovo je paradoksalno koliko se u medijima zaoštravaju odnosi sa Crnom Gorom, uz snažnu podršku Srpske pravoslvne crkve a koliko zvaničnici govore “ne, ne sve je u redu, odnosi su jako dobri”. Ja mislim da niti su toliko loši koliko ovdašnji prorežimski mediji predstavljaju, niti su toliko dobri kako tvrde zvaničnici”, kaže Jakšić.

Đurović: Očigledno da odnosi Đukanovića i Vučića nijesu toliko dobri čim se ovo dešava u medijima u Srbiji
Đurović: Očigledno da odnosi Đukanovića i Vučića nijesu toliko dobri čim se ovo dešava u medijima u Srbiji

Da kampanja protiv Crne Gore i njenih institucija nije novost, saglasan je i direktor Medija centra Crne Gore Goran Đurović:

“Očigledno da odnosi Đukanovića i Vučića nijesu toliko dobri čim se ovo dešava u medijima u Srbiji. Mediji koje bez dileme kontroliše predsjednik Vučić sve brutalnije i direktnije napadaju i kritikuju sve institucije u Crnoj Gori. I taj dio napada na nešto što je dio crnogorske istorije i kulture nije nešto što je novitet. To je tako godinama unazad ali to do sada nije bilo interesantno za vlast u Crnoj Gori, sve dok nije došlo do ovih napada na samu instituciju predsjednika Crne Gore” kaže Đurović za RSE.

Za Đurovića je, međutim u najmanju ruku licemjerno to što državni organi Crne Gore tek sada reaguju na izvještavanje pojedinih medija iz Srbije:

"Kada su NVO i mediji koje vlast ne kontroliše u Crnoj Gori pozivali na primjenu zakona, odnosno sankcionisanje medija koji krše sve moguće profesionalne standarde putem njihovih ispostava u Crnoj Gori ili putem kablovskih operatera, vlast je ćutala i odgovarala da se radi o slobodi izražavanja i da jednostavno ne treba gasiti bilo kakve medije. Sada kada to ne odgovara vlastima imamo pozivanje na primjenu zakona. Imamo jedno potpuno licemjerno ponašanje crnogorske vlasti“, poručuje Đurović.

Politički analitičar Boško Jakšić smatra da kriza u odnosima dijela srpskih medija i crnogorske vlasti može na unutrašnjem planu koristiti objema stranama za skretanje pažnje sa unutrašnjih pitanja:

„Opšte mesto je da se ono što se zove spoljni neprijatelj, kao formulacija koja je davno izmišljena, pre više decenija u doba socijalizma, stalno izmišlja i koristi za unutrašnje potrebe. Dakle, taj stepen neinventivnosti je gotovo zaprepašćujući“ ocjenjuje Jakšić.

Televizije Happy i Pink koje je crnogorsko Ministarstvo kulture prozvalo za „višemjesečnu negativnu kampanju protiv Crne Gore“ nijesu se tim povodom oglašavale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG