Dostupni linkovi

Bjegunci van domašaja, crnogorsko-srpski odnosi nikad bolji


Već godinu i po dana "na liječenju u Srbiji": Svetozar Marović
Već godinu i po dana "na liječenju u Srbiji": Svetozar Marović

Duže od godinu i po se osuđeni bivši funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović nalazi u Beogradu, bez naznaka da će uskoro biti izručen Crnoj Gori zbog izdržavanja zatvorske kazne. Optužena u sudskom procesu „državni udar“ Branka Milić se više od dvije nedjelje nalazi u ambasadi Republike Srbije. Takođe nema naznaka da će biti omogućeno privođenje i vraćanje u sud optužene Milić. Da li su ovi slučajevi izašli iz okvira pravne procedure i postali teren za političke kalkulacije?

Paralelno sa izjavama da su institucionalni i međudržavni odnosi između Crne Gore i Srbije odlični, duže od godinu i po osuđeni Svetozar Marović je u Beogradu, kako je oficijelno rečeno na liječenju, dok je optužena u slučaju „državni udar“ Branka Milić duže od dvije sedmice u ambasadi Republike Srbije. Zvanično su obavljene diplomatske procedure za njihovo izručenje Crnoj Gori ali bez efekta. Zbog toga se u dijelu javnosti sve glasnije čuju sumnje da su u ove slučajeve upleteni politika i politički interesi.

Boris Raonić iz Građanske alijanse vjeruje da su proklamovani odlični odnosi između dvije države u skladu sa neizvršavanjem obaveza po potjernici:

„Bar za mene je u pitanju koordinirana akcija. Mislim da iza ovoga što javnost vidi stoji itekako dogovoreni plan jer i jednoj i drugoj državi, odnosno vlastima odgovara da se o ovim stvarima raspravlja na ovom nivou, odgovaraju im ove vrste tenzija, na taj način homogenizuju svoje birače i podržavaoce. A suštinske stvari drže po strani. A na nekom drugom nivou dolazi do kvaalitetne saradnje između političkih vrhuški koje javnost možda tako dobro ne vidi. U svakom slučaju jedni drugima u kreiranju magle“.

Branka Milić
Branka Milić

Od trenutka kada je optužena u slučaju „državni udar“ Branka Milić napustila sudnicu Višeg suda u toku glavnog pretresa i našla utočište u ambasadi Republike Srbije u Podgorici, crnogorske institucije su zatražile od države Srbije da se omogući pristup prostorijama ambasade u kojima se Milić nalazi. Više od dvije nedjelje nema odgovora iz Srbije, a crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, kako je saopštio odgovarajući na interesovanje novinara o ovom slučaju, i dalje očekuje rješenje.

„Vjerujemo da Srbija neće ući u zonu da na našoj teritoriji štiti bjegunca od pravde, pod svojim krovom. Do sada je sve od naše i strane Srbije urađeno skladu sa diplomatskom praksom i uobičajenom diplomatskom komunikacijom. Mislimo da tako treba nastaviti, iz toga ćemo vidjeti koje će rješennje proizaći, a svako od rješenja ima svoje posljedice“, rekao je ministar Darmanović.

U međuvremenu Branka Milić iz ambasade Republike Srbije u kojoj je našla utočište, prati situaciju na javnoj sceni i šalje otvorena pisma. Izostanak izručenja osuđenog za stvaranje kriminalne organizacije Svetozara Marovića, nekadašnjeg „broja 2“ u Demokratskoj partiji socijalista, pojačava sumnje u postojanje političkog dogovora. To je nedavno bila gotovo centralna tema u Skupštini Crne Gore između poslanika opozicione Socijaldemokratske partije Raška Konjevića i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link

Dok najeksponiraniji slučajevi nisu blizu svog epiloga, crnogorska javnost se zatrpava informacijama o tome da su i Srbija i Crna Gora zabranile ulazak na svoju teritoriju osobama koje je policija proglasila bezbjednosno interesantnim licima, među kojima su i starlete, ali i književnicima i profesorima koji navodno predstavljaju opasnost po stabilnost države. Ovu pojavu objašnjava Boris Raonić:

„Licima iz kriminalnog miljea kojima se zabranjuje ulazak je naprosto poruka međunarodnoj zajednici kojom se želi pokazati da sistemi funkcionišu, da države funkcionišu. A zabrane ulaska određenim licima iz kulturnog intelektualnog nivoa koji navodno žele da ugroze nezavisnost Crne Gore ili imaju neko drugo objašnjenje, u pitanju je dizanje tenzija i nepotrebna galama kako bi se građani bavili identitetskim a ne suštinskim pitanjima. Privođenje ljudi koji treba da budu privedeni pravdi i neke druge suštinske stvari se svjesno ne rade jer iz svega toga neko ima itekako koristi“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG