Dostupni linkovi

Lavrov: Rusija nije protiv dogovora Skoplja i Atine, sporan je legitimitet procesa


Sergej Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi

Rusija nije protiv novog imena Makedonije, niti protiv dogovora Grčke i Makedonije oko imena, već dovodi u pitanje koliko je taj proces legitiman, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je rekao da Rusija postavlja pitanje u kojoj mjeri je dogovor oko imena Makedonije rezultat stremljenja dvije države i naroda dvije države da se pronađe rješenje i kompromis, a u kojoj mjeri rezultat "stremljenja SAD-a da se sve države na Balkanu uguraju u NATO što prije" i da se zaustavi svaki uticaj Rusije u regiji.

Prema riječima Lavrova, o imenu Makedonije se nije odlučivalo na razini koja zahtijeva Ustav Repubilke Makedonije.

Lavrov je istakao da se u načinu na koji je dogovoreno novo ime Makedonije vidi tendencija SAD-a i njihovih bliskih saveznika da se umjesto poštivanja međunarodnog prava koristi "set pravila".

"Umesto pravnog pristupa koji pretpostavlja donošenje zakona koji će potpisati predsjednik Makedonije, primjenjuje se, ne pravni pristup, već pristup pravila. Izmišljeno je pravilo prema kome, a uprkos ustavu Makedonije, rješenje može biti potpisano na nivou ministara a ne na nivou predsjednika", rekao je Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, cilj takvog pristupa je da se sve države na Balkanu što prije natjeraju u NATO uz pomoć "NATO-centričnih pravila".

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG