Dostupni linkovi

Ljuštaku pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu


Luštaku u haškom sudu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Luštaku u haškom sudu

Kosovsko Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine u Hagu za danas je završilo ispitivanje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Samija Ljuštakua. Predviđeno je da će ono da traje do petka.

Ljuštaku je jutros u tužilaštvo stigao sa advokatom Arianitom Kocijem i Džefrijem Najsom (Geoffrey Nice), bivšim tužiocem Haškog tribunala za kojeg su kosovski mediji pisali da je takođe Ljuštakuov advokat.

Ljuštaku je bio komandant OVK-a u zoni Drenice. Posle rata bio je aktivan na političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova i bio je gradonačelnik Skenderaja (Srbica).

Njemu se prethodno sudilo i na Kosovu. On je 2015. osuđen na 12 godina zatvora u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici za ubistvo jednog civila albanske nacionalnosti. Međutim, Vrhovni sud Kosova ga je 2017. oslobodio svih optužbi za ratne zločine za koje je osuđen na 12 godina.

Pre Ljuštakua, Tužilaštvo je dva dana ispitivalo bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu.

Na kraju dvodnevnog ispitivanja koje je trajalo skoro deset sati, Rustem Mustafa je novinarima rekao da je završio sa ispitivanjem u Hagu.

"Oni (Tužilaštvo) su bili ozbiljni u pitanjima i mi smo ozbiljno odgovorili na svako pitanje. Ja sam obećao da ću ovde da štitim OVK, međutim, OVK je štitila mene", rekao je Mustafa.

Upitan u kom svojstvu je pozvan na ispitivanje u Hagu, on je ponovio da je "osumnjičeni svedok".

Specijalni sud je formiran s ciljem da se utvrde navodi iz izveštaja Saveta Evrope da su pripadnici OVK počinili zločine ubistva, kidnapovanja i nehumanog tretmana.

Pročitajte:

Kako će suditi Specijalni sud Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG