Dostupni linkovi

Putin uoči posete Srbiji tvrdi da SAD igra destabilizujuću ulogu na Balkanu


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Sjedinjene Države destabilizuju Balkan "potvrđujući svoju dominantnu ulogu" u regionu, sudeći prema intervjuima objavljenim u pojedinim dnevnim listovima u Srbiji. Putin je govorio za listove Večernje novosti i Politiku, objavljene 15. januara, uoči zakazane posete beogradskoj prestonici. Tekstovi su takođe objavljeni na sajtu Kremlja.

Putinovi komentari naglašavaju istorijski bliske odnose Moskve sa Srbijom, kao i uznemirenosti Moskve zbog uticaja Zapada. Putin je u intervjuima podsetio na NATO bombardovanje Srbije tokom rata na Kosovu 1999. godine, kao i na proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije 2008. godine. Ovu deklaraciju su osudile Srbija i Rusija, ali su je prihvatile zapadne zemlje. "Što se tiče situacije na Balkanu, politika Sjedinjenih Država i nekih drugih zapadnih zemalja koja ima za cilj da potvrdi svoju dominantnu ulogu ostaje ozbiljan destabilizirajući faktor na tom području", rekao je Putin.

On je takođe izjavio da je Crna Gora "uvučena u članstvo u NATO-u". "Kao rezultat toga, zemlja sada prolazi kroz period političke nestabilnosti", rekao je Putin. Crna Gora, zajedno sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, optužila je Rusiju da je podržala pokušaj državnog udara u zemlji 2016. godine, kada je zemlja krenula ka članstvu u NATO-u. Crnogorski parlament je jednoglasno izglasao u aprilu 2017. da se pridruži savezu.

"Takođe smo više puta rekli da smo politiku širenja NATO-a posmatrali kao ostatak hladnog rata i pogrešnu i destruktivnu vojnu i političku strategiju", rekao je Putin.

Putinova poseta Srbiji pažljivo je posmatrana na Zapadu zbog naznaka o namerama Moskve prema pojedinim zemljama na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Osim Crne Gore, Moskva je navodno nastojala pokrenuti javno mnjenje u Makedoniji, gdje je zemlja na rubu istorijskog sporazuma s Grčkom koji bi otvorio put za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Analitičari kažu da će vrhunac Putinove jednodnevne posete biti obilazak najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu: Hrama Svetog Save u Beogradu. Putin i njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo bi da se obrate hiljadama ljudi ispred hrama Svetog Save "simobolizujući bratske veze", rekli su organizatori događaja. Putinova poseta zakazana je za 17. januar.

XS
SM
MD
LG